DVD-recensie

Mozart in Turkije:

Die Entführung aus dem Serail

 

© Aart van der Wal, juli 2004

 

Mozart in Turkey

Die Entführung aus dem Serail.

Paul Groves, Lynton Atkinson, Peter Rose, Desiree Rancatore, Yelda Kodalli, Schots Kamerorkest en Koor o.l.v. Charles Mackerras.

BBC Opus Arte OA 0891 D


Regisseur Elijah Moshinsky en filmer Mick Csaky toveren ons geen complete opname van deze Mozart-opera voor maar - en dus anders dan de titel doet vermoeden - een documentaire die daarover gaat. De echte Mozart-liefhebber moet het doen met een uur gevuld met louter hoogtepunten die weliswaar in Turkije werden gefilmd maar waarbij de vocalisten zonder uitzondering op de playback-toer zijn, mimend op het in de studio vastgelegde soundtrack. Daarbij doet zich dan ook nog het fenomeen voor dat de menugestuurde samples wèl in 5.1 surround kunnen worden weergegeven maar de hoogtepunten niet: die komen alleen stereo uit de luidsprekers.

Het is best aardig, het klinkt ook goed en zowel de beeldkwaliteit als de beeldregie mag er zijn, daar niet van, met bovendien een uitstekend dirigerende Mackerras en een met verve acterend solistenteam maar de kunstzinnige waarde van het geheel is beperkt.

Het resterende halfuur wordt gespendeerd aan wetenswaardigheden over de Turkse (volks)muziek, het wel en wee (beter: de kommer en de kwel) van het haremleven in die dagen en aan de visie van de regisseur op Mozarts exotische opera. Ik had het allemaal gráág ingeruild voor een integrale beeldopname zónder playback.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links