DVD-recensie

Mozart: Die Entführung aus dem Serail

 

© Aart van der Wal, maart 2006

 

Mozart: Die Entführung aus dem Serail, KV 384.

Eva Mei (Konstanze), Patrizia Ciofi (Blonde), Rainer Trost (Belmonte), Kurt Rydl (Osmin), Mehrzad Montazeri (Pedrillo), Markus John (Salim). Koor en orkest van de Maggio Musicale Fiorentino o.l.v. Zubin Mehta.

TDK DV-OPEADS.


De opname werd gemaakt in het architectonisch én akoestisch buitengewoon fraaie Teatro della Pergola in Florence en verscheen al in 2003 op de Engelse markt, waar hij enthousiast werd ontvangen. Dat zal niet in de laatste plaats te danken zijn aan zowel de originele decors van Christoph Wagenknecht als de snelle beeldwisselingen, waardoor de uitvoering ook in scènisch opzicht veel vaart krijgt.

Zubin Mehta behoort niet tot mijn favouriete dirigenten en ook in deze opera excelleert hij niet met zijn wat grove aanpak die haaks staat op een geciseleerde Mozart-stijl. Het libretto mag dan niet zo fijnzinnig zijn, de componist heeft wel degelijk fijnzinnige, zelfs grootse muzikale momenten erin verweven. Mehta is echter wel een theaterman in hart en nieren en dat levert in ieder geval een wervelende uitvoering op die bovendien goed gedoseerd wordt opgebouwd.

De hoofdprijzen gaan evenwel naar de rolbezetting met een glansrol voor Eva Mei als Konstanze, en zeker niet alleen in het zo beruchte 'Marter aller Arten'. Rainer Trost in de rol van Belmonte haalt dit niveau niet helemaal, hij is wat onderkoeld, maar toch alleszins acceptabel. De echte passie komt van Mehrzad Montazeri als Pedrillo, hij beheerst echt bij tijd en wijle het gehele toneel en voelt zich hoor- en zichtbaar als een vis in het Turkse badwater. Patrizia Ciofi klinkt zeer fris en levendig, is grappig en tegelijk doortrapt, al is haar hoge register niet altijd een lust voor het oor. Kurt Rydl is een magnifieke Osmin, met zijn bij vlagen bulderende, maar goed gecontroleerde basstem. Markus John als de pasja Selim bezit een fraaie spreekstem, maar ik ben niet gecharmeerd van zijn acteertalent. De koorbijdragen zijn zonder meer uitstekend.

De geluidskwaliteit en de toneelregie is aanmerkelijk beter dan die van de Böhm-opname (DG), maar overstijgt ook de productie onder Zagrosek (Arthaus Musik ). Ondanks Mehta dus sterk aanbevolen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links