DVD-recensie

Mendelssohn: Een midzomernachtsdroom

 

© Aart van der Wal, mei 2004

 

Mendelssohn: A midsummer night's dream.

Pacific Northwest Ballet, BBC Concert Orchestra o.l.v. Steven Kershaw.

BBC Opus Arte DVD OAo 180D • 1.35' •


Deze dvd-productie met een speelduur van anderhalf uur kwam tot stand in het Engelse Sadler's Wells Theatre dat ter gelegenheid van de heropening na een ingrijpende renovatie het Pacific Northwest Ballet op bezoek had. Dit dansgezelschap kent geen soliërende uitschieters: alle solisten presteren uitstekend en dankzij de uitgekiende cameraopstelling en de fantasievolle beeldregie is dit een kijkspektakel dat niet nalaat om blijvende indruk te maken.

Het spel van het BBC Concert Orchestra is zeker beter dan van het gemiddelde balletorkest, al haalt Kershaw niet alles uit deze wonderschone partituur, maar dankzij het voortreffelijk gerealiseerde scènische gebeuren mag het wat mij betreft ook best iets minder zijn: bij een cd-productie luistert dat vanzelfsprekend toch nauwer.

Minder gelukkig ben ik met de geluidskwaliteit, wat volgens mij valt toe te schrijven aan die renovatie want daarvóór klonk het in dat theater aanmerkelijk beter. Het kan een bewuste keuze van de architecten zijn geweest: verstaanbaarheid vóór alles en dan wordt de kwaliteit van de muziekweergave vrijwel altijd het eerste kind van de rekening. We kennen dat ook van o.a. de Milanese Scala: vooral droog en kaal


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links