DVD-recensie

Mahler:

16 Liederen uit Des Knaben Wunderhorn

en

Lieder und Gesänge

 

© Aart van der Wal, augustus 2004

 

Voices of our time

Gustav Mahler: 16 Lieder aus des Knaben Wunderhorn - Lieder und Gesänge.

Thomas Hampson (bariton), Wolfram Rieger (piano).

TDK DV-VTTH-EUR • 91' •


Deze sfeervolle dvd-productie kwam tot stand in het Châtelet-theater in Parijs en dankzij ook de zinvolle, deskundige commentaren van Hampson en Rieger wordt de kijker als het ware meegenomen in de wonderwereld van deze volkspoëzie die ook voor Mahler muzikaal zo inspirerend was.

De vertolkingen mogen er zijn: ze zijn hèt schoolvoorbeeld van een buitengewoon bezielde en technisch vlekkeloze realissatie, met als sublieme hoogtepunten Revelge, Wo die schönen Trompeten blasen en Urlicht.

Hampson koos zich een partner die naadloos past bij zijn opvattingen want ook Rieger geeft een formidabel inzicht ten beste in de strekking van de vaak letterlijk uit het alledaagse leven gegrepen teksten die deze dichtbundel rijk is en speelt dus ook werkelijk in Volkston, met alle denkbare schakeringen die daarbij horen, variërende van uitgesproken boertig ruw tot lieflijk en kinderlijk, met her en der de vereiste olijke knipoog. Waar Hampson incidenteel pure klankschoonheid laat prevaleren, zich vocaal als het ware tussen hemel en aarde beweegt, is Rieger dan wat meer aardsgebonden, maar ik vond dit eerder een plus- dan een minpunt.

Beeld en geluid zijn voortreffelijk, de smaakvolle regie toont talloze boeiende details van het samenspel tussen Hampson en Rieger, en de liedteksten kunnen op het scherm gemakkelijk worden meegelezen. In het begeleidende boekje is de deskundige tekst van Boris Kehrmann werkelijk een witte raaf tussen de op dit gebied overheersende middelmatigheid


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links