DVD-recensie

 

© Gerard van der Leeuw, mei 2022

Eric Lammers plays Annette Kruisbrink

Kruisbrink: Seis Pavanillas (2017) - Oración Sefardí (2019) - Jimnastics (2017) - Keramix (2011) - Raganana (2016) - Rose Hip Rhapsody (2016) - Sonata 44 (1991/2019) - Nocturnal (2018)

Eric Lammers (gitaar)
Studio The Gang DVD004 • 64' •
Opname: jan. 2021, Cecilia Kapellet, Oskarshamm Folkhögskola (Zweden)

De dvd is ook als cd verkrijgbaar, te bestellen bij annettekruisbrink@versatel.nl

 

De Nederlandse, voornamelijk in Zweden werkzame gitarist Eric Lammers maakte een machtig mooie dvd met acht composities van Annette Kruisbrink. Ze is buiten onze landsgrenzen bekender dan daarbinnen, maar dat heeft meer met randstedelijke arrogantie te maken, dan met de kwaliteit van haar werk.

Ze studeerde gitaar bij Pieter van der Staak en compositie bij Alex Manassen, Nigel Osborne en Claudio Prieto. Ze verdiepte zich in de flamenco gitaar en de vihuela en volgde masterclasses bij o.a. Leo Brouwer, John Mills en Toyohiko Satoh. Inmiddels bestaat haar oeuvre uit zo’n 400 composities, vooral voor gitaar. Composities die een geheel eigen geluid laten horen, moeilijk in te passen bij enige stijl of richting, maar die stuk voor stuk getuigen van haar brede belangstelling voor de meest diverse muziekstijlen, van flamenco tot raga en van Luys Milan tot minimal.

Het is een bijzondere dvd geworden, waarin de rustige beelden bijdragen aan het begrip voor de muziek. Je hoeft echt geen gitarist te zijn om te begrijpen waarom de muziek klinkt zoals ze klinkt. Soms ontlokken de beelden je ook een glimlach, zoals in het duidelijk door de Indiase muziek geïnspireerde Raganana, dat Eric Lammers gekleed in een Indiaas hemd speelt. En je ziet hoe, bij alle ingetogenheid, geraffineerd en virtuoos (flageoletten!) zijn spel is. Prachtig ook hoe zijn recital je stap voor stap meeneemt naar de groots opgezette, driedelige aan Jan Bartlema opgedragen Sonate 44. Om dan weer te eindigen met de verstilde Nocturnal.

De opname van dit alles is voortreffelijk. Ga er maar eens goed voor zitten!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links