DVD-recensie

Carlos Kleiber repeteert:

Weber: ouverture Der Freischütz

Johann Strauss: ouverture Die Fledermaus

 

© Aart van der Wal, juni 2003

 

Carlos Kleiber repeteert

Weber: Ouverture Der Freischütz.

Johann Strauss: Ouverture Die Fledermaus

Repetitie en uitvoering. Südfunk-Sinfonieorchester o.l.v. Carlos Kleiber.

Stuttgart 1970. Zwartwit. Duits gesproken.
Ondertiteling: Engels/Frans/Spaans/Italiaans.

EuroArts 007875 • 1.42' •


We zien het nog tamelijk jonge enfant terrible (hij was toen net 40) aan het werk in twee bijna plat gespeelde ouvertures die in zijn handen echter opnieuw oplichten. Kleibers' grote ervaring als operadirigent en zijn uitgesproken efficiënte aanpak stuwen de orkestleden al snel in de goede richting. "Gelooft u in spoken?" vraagt Kleiber de musici in Der Freischütz. Na een instemmend "ja": "Dat is zeer goed, want dat is in deze ouverture belangrijk. Denkt u dus in het vervolg aan spoken." Je ziet hier weer het bekende fenomeen dat na een nogal bloedeloos begin ("we spelen gewoon de noten") de muziek onder de handen van een bevlogen en vakkundige dirigent begint te groeien en te bloeien.

In Die Fledermaus legt Kleiber de klemtoon op messcherpe articulatie en kost het hem ook nu weer enige moeite om de orkestleden - waarvan de meeste over slechts weinig operaervaring beschikken - in de handeling van de operette te betrekken. Hij doet dit op zeer charmante wijze, door fragmenten eruit gewoon voor te zingen en te verklaren. Dan valt uiteindelijk het kwartje en heeft men de juiste sfeer in de ouverture te pakken. Een aardig moment komt wanneer de bespeler van de buizenklokken wordt verzocht om met zijn inderdaad wel érg luide attributen achter een akoestische scherm plaats te nemen.

Kortom, een echte aanrader, al zijn ook nu weer de beeldkwaliteit in zwart/wit en de mono-klank niet meer in overeenstemming met hetgeen wij vandaag de dag mogen verlangen. Aan het slot van Die Fledermaus horen we nog wel het enthousiaste applaus maar het licht wordt evenals in de hiervoor besproken opname met Fricsay prompt uitgedraaid. Dergelijke oneffenheden doen echter niets af aan het onvervalst historisch tintje van het geheel.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links