DVD-recensie

Ferenc Fricsay repeteert:

Smetana: De Moldau

 

© Aart van der Wal, juni 2003

 

Smetana: de Moldau - repetitie en uitvoering. Südfunk-Sinfonieorchester o.l.v. Ferenc Fricsay met korte inleiding door regisseur Dieter Erkel.. DVD-Video, Stuttgart 1960. Speelduur: 55 minuten. Zwart/wit/4:3/mono. PCM mono/Dolby Digital 5.1. Duits gesproken. Ondertiteling: Engels/Frans/Spaans/Italiaans.

EuroArts Music International. TDK Recording Media Europe S.A. 5-450270-007929.


Wie mocht denken de Moldau van haver tot gort te kennen komt misschien wel bedrogen uit na kennismaking met deze fabuleuze documentaire uit 1960. De Hongaarse dirigent Ferenc Fricsay leed toen al zichtbaar aan de gevolgen van de slepende ziekte waaraan hij drie jaar later zou overlijden, maar in deze opname zijn we getuige van zijn grote liefde voor de muziek en het fabuleuze inzicht dat hij hier demonstreert. De wijze waarop hij deze o zo bekende muzikale sfeertekening van nog geen elf minuten ontleedt is op zijn minst opzienbarend te noemen. Zeer boeiend is ook de wijze waarop hij de verschillende orkestsecties apart onder handen neemt en de musici meeneemt op zijn avontuurlijke zoektocht naar de ware oorsprong van Smetana's klankschildering.

Uiterst vriendelijk ("Bitt'schön, seid's so lieb...!") maar volhardend bouwt de grote dirigent steen voor steen aan een grootse vertolking die aan het einde ook in concertvorm nog eens in zijn geheel wordt uitgevoerd. Wat aan het begin van de documentaire niet meer is dan grondverf ontwikkelt zich langzaam maar zeker tot een subliem klankportret van een van de belangrijkste Tsjechische symbolen: de Moldau. Jammer is dat aan het einde van de concertuitvoering prompt het licht wordt uitgedaan en het audio-signaal wordt afgekapt. Blijkbaar stond er iets op de opnameband dat niet op een andere wijze kon worden verwijderd.

De opname is tamelijk rudimentair in zwart/wit en mono maar dit mag niemand er van weerhouden om van deze prachtige uitgave kennis te nemen


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links