DVD-recensie

Egypt & Nubia

 

© Aart van der Wal, juni 2005

 

Egypt & Nubia.

Piano: Alwin Bär. Geluid: Armand van Ommeren, 1986, Heerenveen. Productie: Hans Meijer, 2004/

Musick's Monument MM 15 (dvd-rom ) (2004).


De in 1992 opgerichte Stichting Musick's Monument die zich toelegt op het opnemen en uitbrengen van bijzonder muziekrepertoire bracht onlangs een dvd uit die het werk van de grote topografische illustrator David Roberts (1796-1864) tot onderwerp heeft, ondersteund door pianomuziek van de Amerikaanse componist Charles Griffes (1884-1920) en gespeeld door de Nederlandse pianist Alwin Bär (1941-2000).

Deze dvd bevat prachtige chromolitografische beelden, het resultaat van Roberts' reislust in een tijd die zich daar nog niet goed voor leende. Roberts pioniersgeest bracht hem in 1838 en 1839 naar zowel Egypte als het Heilige Land en hetgeen hij daar waarnam tekende hij ter plekke op om het later thuis verder uit te werken..

Griffes' componeerstijl is sterk verwant aan die van Debussy en Ravel, maar er zijn ook Aziatische invloeden aan te wijzen. Vooral de rustieke dromerigheid die deze muziek ook kenmerkt past als een handschoen bij de fascinerende beelden van Roberts. Alwin Bärs pianospel is warm en kleurrijk, en werd zo ook vastgelegd. De in Heerenveen gemaakte opname dateert reeds uit 1986, maar de Bösendorfer klinkt uitgesproken fris en bloemrijk, met een weldadig basfundament.

De dvd bevat ook uitgebreide documentatie in pdf formaat (Adobe Acrobat Reader). Kortom een heel bijzondere uitgave die ook na herhaald afspelen blijft fascineren.

Voor bestel- of andere informatie: www.musickmonument.nl, of per e-mail: musicksmonument@planet.nl


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links