DVD-recensie

Charpentier: Actéon

Purcell: Dido and Aeneas

 

© Aart van der Wal, juni 2005

 

William Christie & Les Arts Florissants

Charpentier: Actéon

Purcell: Dido and Aeneas

Les Arts Florissants o.l.v. William Christie

Ondertiteling alleen in Engels, Duits, Frans en Japans

Aller Retour Productions 3.760103.980018 (2004)


In januari 2001 viel Les Arts Florissants onder leiding van William Christie in het Normandische Théâtre duPréau de Vire (Calvados), de thuisbasis van het gezelschap, enorme bijval ten deel na de fonkelende en bruisende uitvoering van Charpentiers Actéon en Purcells Dido and Aeneas.

De daarvan gemaakte videoregistratie brengt de warme theatersfeer zó de huiskamer in. De door Christian Lacroix ontworpen, prachtige en kleurrijke kostuums en de zeer smaakvolle beeldregie van Vincent Boussard verhogen de kijkvreugde nog aanmerkelijk.

Alle rollen met inbegrip van de veeleisende koorpartijen zijn, zoals we van Christie gewend zijn, optimaal bezet. De tenor Paul Agnew is een ideale Actéon en de sopraan Sophie Daneman een stralende Diane. In Dido lijkt de titelrol de sopraan Stéphanie d'Oustracop het lijf te zijn geschreven, met daarnaast de welluidende bariton Nicolas Rivenq als een doordringende Aeneas. Daneman schitterend hier ook als Belinda.

Het 'authentieke' Les Arts Florissants (met théorbe en viola da gamba) wordt door Christie fijnzinnig en spiritueel, maar ook dynamisch vanachter het klavecimbel geleid. Wat altijd weer opvalt is de tot in de finesse uitgewerkte articulatie en de ritmische precisie waardoor deze muziek uit lang vervlogen tijden werkelijk gaat léven. Gevoegd bij de volstrekt natuurlijke acteer- en zangprestaties werd het een voorstelling om te koesteren.

Wie tenslotte meer wil weten van de achtergronden van deze muziek en de talloze problemen en vragen die zich bij de uitvoering ervan voordoen, kan zijn hart nog ophalen aan de boeiende repetitiefragmenten.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links