DVD-recensie

Beethoven: Symfonieën nr. 1-8

 

© Aart van der Wal, mei 2004

 

Beethoven: Symfonieën nr. 1-8.

Berliner Philharmoniker o.l.v. Herbert von Karajan.

Symf. 1 & 8: Sony SVD 46363; Symf. 2 & 3: Sony SVD 46365; Symf. 4 & 5: Sony SVD 46366; Symf. 6 & 7: Sony SVD 46367.


De op deze 4 dvd's gepresenteerde uitvoering van Beethovens eerste acht symfonieën (de Negende ontbreekt) door de Berliner Philharmoniker onder Herbert von Karajan is zo'n twintig jaar oud en zowel muzikaal als wat betreft de beeldregie ongeïnspireerd en eigenlijk alleen interessant voor de ware Karajan-bewonderaars annex verzamelaars.

Technisch klopt het allemaal maar Karajan biedt niet meer dan koud vuur, terwijl de beelden van dirigent en orkest van weinig afwisseling getuigen: het zijn grosso modo steeds weer dezelfde 'shots' die we voorgeschoteld krijgen, en dat heeft toch op den duur een vermoeiende uitwerking, terwijl het zeker niet noodt tot herhaald bekijken.

Nee, geïnspireerd is dit toch allemaal niet, de bloedarmoede is onmiskenbaar, de plooien worden gladgestreken. Men beluistere ter vergelijking bijvoorbeeld de zo frisse aanpak van de Eerste symfonie uit 1961 (DG 463088-2, overigens nóg eclatanter in de bekende, door EMI-coryfee Walter Legge geproduceerde mono-opnamen met het Philharmonia orkest in de jaren vijftig) en wat Karajan er op deze Sony dvd van maakt: het verschil is niet minder dan schokkend. Twintig jaar later is het gelikt, als het ware gecosmetiseerd, en klinkt het alsof Beethoven aan het einde in plaats van aan het begin stond.

De geluidskwaliteit is wèl dik in orde, maar alleen daarvoor koopt men geen dvd.

Snel maar vergeten dus.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links