DVD-recensie

De natuur danst:

4 Elements 4 Seasons

 

© Aart van der Wal, augustus 2009

 

 

4 Elements 4 Seasons - een choreografisch concert

Rebel: Les éléments (1737).

Vivaldi: Le quattro stagioni (1725).

Realisatie en choreografie: Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola.

Productie: Folkert Uhde.

Regie: Ilka Seifert.

Belichting: Jörg Bittner

Vioolsolo: Midori Seiler (Vivaldi).

Muzikaal concept en concertmeester:
Clemens-Maria Nuszbaumer (Vivaldi).

Ensemble: Akademie für alte Musik Berlin.

Harmonia Mundi HMD 9909026 • 78' • (+ bonusmateriaal).

Voor een impressie op YouTube: klik hier


Choreograaf, danser én musicus Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola heeft 4 Elements 4 Seasons (de oorspronkelijke choreografie stamt van Sasha Waltz) letterlijk naar zijn hand gezet en er een fonkelend, dansant spektakel van gemaakt. 4 Elements wordt gedragen door de elementen water, aarde, lucht en vuur zoals wij die van de Griekse filosofie hebben overgenomen. In 4 Seasons draait het uiteraard de vier jaargetijden lente, zomer, herfst en winter.

4 Elements en 4 Seasons sluiten naadloos op elkaar aan: in het eerste stuk maken we kennis met de schepping, de wording en ten slotte het onvermijdelijke ontmantelingsproces, kortom ontstaan en vergaan, met in het tweede stuk, 4 Seasons, het soortgelijke proces zoals zich dat in vier seizoenen afspeelt. Ook daarin is er sprake van komen en gaan, van ontknopping naar bloei, die uiteindelijk uitmondt in de kaalheid van de winter.

In deze sprankelende productie is het zowel de overrompelende samenhang tussen dans en muziek als de sterk tot de verbeelding sprekende wisselwerking tussen de danser en de musici van de Akademie für alte Musik Berlin. Dat laatste is ook vanuit een ander perspectief wel een heel bijzondere ervaring, want ik kende het ensemble 'alleen maar' van zijn nogal statistische optreden tijdens operavoorstellingen en concerten. Maar nu namen ze in Vivaldi's De vier jaargetijden daadwerkelijk deel aan de handeling, en dan bovendien met volle overgave en overtuiging.

Vioolsoliste Midori Seiler in Vivaldi's »De vier jaargetijden« (Afbeelding uit het dvd-boekje)

Een van de boeiendste aspecten van deze aanpak is dat het orkest als het ware nu zèlf deel uitmaakt van de choreografie, de muzikale structuur van De vier jaargetijden die zicht- en hoorbaar de verbintenis aangaat met de ruimtelijke beelden, met als resultaat pure beeldende ruimte. Een dergelijke spannende belevenis vinden we, zij het dan in een geheel ander idioom, terug in Heiner Goebbels' Landschaft mit entfernten Verwandten (klik hier), waar het ensemble acterend, of juist vooral figuratief deel uitmaakt van de toneelhandeling. De fysieke grenzen tussen dans, muziek en publiek worden bijna als vanzelfsprekend opgeheven.

Akademie für alte Musik Berlin

Het bij ieder jaargetijde passende, door Vivaldi zelf geschreven sonnet wordt door de producent, Folkert Uhde, zelf voorgelezen.

De prachtige opname werd gemaakt in november 2008 in Radialsystem V, het in 2006 in Berlijn opgerichte podium voor vernieuwende muziek- en dansuitvoeringen.

 

Choreografisch concert in Utrecht

Op 28 augustus a.s. opent het Festival Oude Muziek Utrecht in Vredenburg Leidsche Rijn met uitgerekend deze voorstelling, in dezelfde bezetting. Verdere gegevens kunt u lezen op www.oudemuziek.nl

Voor een impressie op YouTube: klik hier


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links