DVD-recensie

 

© Paul Korenhof, oktober 2019

 

Tsjaikovski: De Notenkraker
Gary Avis (Herr Drosselmeyer), Anna Rose O'Sullivan (Clara), Marcelino Sambé (Hans Peter/De notenkraker), Marianela Nuñez (De suikerboonfee), Vadim Muntagirov (De prins)
The Royal Ballet
The Royal Opera House
Dirigent: Barry Wordsworth
Choreografie: Peter Wright
Instudering: Christopher Carr
Opus Arte OABD7259D (BD)
Opname: Londen, 3 december 2018

 

Naar de Matthäus Passion luister ik bij voorkeur in de herfst, maar van Tsjaikovski's kerstballet kan ik het hele jaar door genieten, zeker als Petipa's ontwapenende libretto gepresenteerd wordt in de sprookjesachtige, kleurrijke choreografie die Peter Wright ontwierp voor het Royal Ballet. Zijn sprookjesachtige decors toveren het toneel in Covent Garden om tot een levend prentenboek dat alle sfeerbeelden van kerstwinkels in Engeland of de Elzas naar het tweede plan verwijst, en bieden daarbij zo'n veelheid aan beelden dat ze niet eens meer te beschrijven zijn. Alleen al daarom is het begrijpelijk dat deze productie een kassucces is van het Royal Ballet is geworden!

Ook de invulling door solisten en corps de ballet laat niets te wensen over. Centraal daarbij staat de innemend elegante Herr Drosselmeyer van Gary Avis, die als een ware illusionist met een wijde zwarte cape het balletsprookje weet op te roepen. Anna Rose O'Sullivan is daarbij een ontwapenende Clara en Marcelino Sambé een innemend jongensachtige Hans Peter. De ensembles vormen één lange, vloeiende lijn waaruit de karakterrollen als vanzelf naar voren komen, maar de ster van de uitvoering is toch de ontspannen en als een echt 'goede fee' overkomende Suikerboonfee van Marianela Nuñez. Zelden had ik zo sterk het gevoel dat een dvd echt 'voor jong en oud' bedoeld was.

Barry Wordsworth dirigeert Tsjaikovski's partituur met alle charme en fijnzinnigheid die je bij dit ballet mag verwachten en resolutie en dieptewerking van de Blu-ray Disc zijn een lust voor het oog, zeker op een groot HD-scherm. Bij menige opera-opname geloof ik na een keer of twee de beelden wel en staat alleen de versterker nog aan voor de muziek, maar deze Notenkraker mag van mij regelmatig op zondagochtend door mijn kamer dansen! De disc bevat twee extra's: een korte introductie op het ballet en een opname van een ontmoeting van Anna Rose O'Sullivan en Marcellino Sambé met leerlingen van de Royal Ballet School.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links