DVD-recensie

 

© Paul Korenhof, februari 2022

 

Sjostakovitsj/Maillot: La Mégère apprivoisée (The Taming of the Shrew)

Ekaterina Petina (Katherine), Mátej Urban (Patruchio), Katrin Schrader (Bianca), JaeYong An (Lucentio) e.a.
Les Ballets de Monte Carlo
Orchestre Philharmonique de Monte Carlo
Dirigent: Igor Dronov
Choreografie: Jean-Christophe Maillot
Decor: Ernest Pignon-Ernest
Kostuums: Augustin Maillot
Opus Arte OABD7293D (BD)
Opname: Monte Carlo, juli 2020

 

Wat in de opera niet meer kan, mag bij ballet nog wel: gewoon een avondje probleemloos op niveau genieten. En genieten kan bij deze gedanste versie van De getemde feeks zeker, op hoog niveau zelfs. Tachtig minuten vrolijke en romantische melodieën die uit het oeuvre van Sjostakovitsj bijeen werden gesprokkeld, zullen door sommigen als 'muziek voor miljoenen' worden afgedaan, maar dat zal mij een zorg zijn. Het is uitstekende muziek, briljant geïnstrumenteerd en zodanig aaneengeregen dat ik de Blu-ray Disc voor mijn plezier ook zonder beeld heb gedraaid, want de sprankelende uitvoering door het orkest uit Monte Carlo mag zeker ook gehoord worden!

In het ballet van Jean-Christophe Maillot zien we de kernscènes uit Shakespeare's komedie helder, vol vaart en ook met humor aan ons voorbijtrekken. De ensembles zijn kleurrijk en waar nodig wervelend, de belangrijkste karakters worden trefzeker neergezet. Daarbij is de langzaam groeiende aantrekkingskracht tussen Katherine en Petruchio hier zelfs beter voelbaar dan in menige enscenering van het toneelstuk, wellicht mede doordat 'de feeks' hier beroofd is van haar vocale agressie en haar emoties volledig met haar lichaam moet uitdrukken. In lichaamstaal is het nu eenmaal moeilijker te veinzen dan in woorden.

De presentatie met een ruimtelijke choreografie in een open, strak gestileerd decor en met fraaie en eveneens strak gehouden kostuums is eveneens een lust om naar te kijken. Daarbij viel mij weer op dat bij Les Ballets de Monte Carlo kennelijk een voorkeur bestaat voor dansers die niet echt snel aan anorexia doen denken. Op een bepaalde manier maakt dat de personages toch geloofwaardiger en heb ik het gevoel dat ik meer naar een verhaal over mensen en minder naar puur esthetisch gerichte danskunst zit te kijken.

Ook de opname is een juweeltje, zowel in beeld als in geluid, en het is beslist de moeite waard om bij de met een knipoog uitgewerkte aftiteling de disc niet meteen uit de speler te halen. Groot minpunt: de zoals altijd bij Opus Arte ontbrekende tracklijst in het begeleidende boekje. Daarin zijn gelukkig wel de scènes genummerd, 28 in totaal, met daarbij steeds welke muziek van Sjostakovitsj ervoor gebruikt werd, maar de opname werd gesplitst in slechts 17 tracks (eigenlijk 21, maar de eerste is een muziekloze inleiding - ook leuk gevonden! - en laatste drie zijn voor de aftiteling). Wie een bepaalde scène wil vinden, moet dus eerst via het menu naar 'chapters' en kan niet gewoon even in het boekje kijken, zoals bij dvd's van andere labels. (Het zou trouwens veel eenvoudigere zijn geweest om gewoon iedere scène een eigen tracknummer te geven!)


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links