DVD-recensie

De Dom in de hoofdrol

 

© Paul Korenhof, maart 2016

 

Rossini: Mosè in Egitto

Ruggero Raimondi (Mosè), Bogdan Mihai (Elisero), Filippo Polinelli (Faraone), Luciano Ganci (Amenofi), Giovanni Sebastiano Sala (Aufide), Christian Starinieri (Osiride), Maria Cioppi (Maria), Lydia Tamburrino (Anaide), Isabelle Rabatu (Sinaide), koor en orkest: Veneranda Fabbrica del Duomo di Milano
Dirigent: Francisco Quattrocchi
Regie: Cecilia Ligorio, Tiziano Mancini

C Major 735404 (Blu-ray)

Opname: Milaan, juni 2015

 

Meteen maar een waarschuwing: dit is een compilatie met een totale tijdsduur van 80 minuten van scènes uit de vier bedrijven van Rossini's 'melodramma sacro', wat betekent dat we ongeveer de helft van het werk te zien krijgen. Of de uitvoering, in juni jl. in de Milanese Dom in het kader van Expo Milano 2015 wel compleet was, wordt niet expliciet vermeld, maar evenmin wordt duidelijk aangegeven dat deze uitgave dat niet is. De oplettende kenner kan het zien aan de in kleine lettertjes vermelde tijdsduur achterop het doosje, maar je zult toch nietsvermoedend thuis komen met het idee dat je een complete uitgave hebt aangeschaft!

Nu is dit evenmin een uitgave voor de echte operaliefhebber, laat staan de Rossini-fan die het vooral om de muziek te doen is. De Milanese Dom is een magistraal bouwwerk, maar niet de meest ideale plaats voor een opera die ondanks het etiket 'melodramma sacro' echt voor het theater geschreven is. De ruime nagalm stelt om te beginnen al grote eisen aan de dirigent die zich hier geen hoge tempi vol spitse articulatie kan veroorloven.Ook de zangers hebben het echter niet makkelijk. Hun stemmen zwemmen bovendien in de ruimte en zijn moeilijk op hun juiste merites te beoordelen, maar wel is duidelijk de toen 74 jaar oude Ruggero Raimondi ondanks een licht verlies aan timbre en waarschijnlijk ook volume (dat is dus moeilijk vast te stellen) nog altijd de autoriteit heeft voor de titelrol.

Van de overige solisten is het vooral de sopraan Isabelle Kabatu die mij nieuwsgierig maakt naar meer, maar ik moet er meteen aan toevoegen dat ik niet weet in hoeverre de anderen in deze uitvoering tot hun recht komen. Binnen de akoestische omstandigheden leveren zij goede prestaties en hetzelfde moet gezegd worden van het orkest.

De ware hoofdrol in deze productie is weggelegd voor de Milanese Dom die door een geraffineerde belichting en dito projecties de indruk wekt van een grande dame die die ons de adem beneemt met een show van haar hele garderobe. De gevanceerde beelden van de blu-ray disc met haarscherpe lijnen en een dieptewerking die door de gevolgde opnametechniek (4K?) meer dan eens de suggestie van 3D oproept, doen daar een schepje bovenop. Het meeste boeide mij echter het bonusmateriaal, een 22 minuten durende documentaire over de dom zelf. Tijdens het kijken daarnaar had ik de neiging meteen een vliegtuig te boeken om die kerk nog eens te bekijken, en dan beter dan voorheen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links