DVD-recensie

Multiculti Puccini

 

© Paul Korenhof, april 2012

 

 

Puccini: La Bohème

Ji-Min Park (Rodolfo), José Carbó (Marcello), David Parkin (Colline), Shane Lowrencev (Schaunard), Takesha Mehé Kizart (Mimì), Taryn Fiebig (Musetta), John Bolton Wood (Benoit), Adrian Tamburini (Alcindoro), Benjamin Rasheed (Parpignol). Opera Australia Chorus, Australian Opera and Ballet Orchestra
Dirigent: Shao-Chia Lü
Regie: Gale Edwards

Opera Australia OPOZ56017DVD

Opname: Sydney, 25 en 28 juli 2011


Ook in Australië maken ze opera en kennelijk worden ze daar nog niet echt gehinderd door het hier inmiddels al ingeburgerde 'regietheater'. De hier gepresenteerde uitvoering van Puccini's La Bohème ademt in ieder geval nog helemaal de sfeer van producties zoals we die hier tot de jaren zeventig van de vorige eeuw konden zien. Wel is kennelijk ook bij onze antipoden doorgedrongen dat het 'anders' moet, maar waarom regisseur Gale Edwards in dat kader de plaats van handeling verplaatste naar het Berlijn van het interbellum, is mij een raadsel. Het voegt in ieder geval niets toe en roept eigenlijk alleen vraagtekens op. Het streven naar beter acterende zangers, resulteert trouwens niet altijd in geloofwaardige of overtuigende close-ups en al met al mist gaat deze verder heel charmante voorstelling mank op het punt van overtuigingskracht.
Ook muzikaal had ik geen moment het gevoel dat dit een voorstelling was die ik nog eens wilde zien. De heerlijk gezonde Mimì van Takesha Mishé Kizart gaf mij de indruk dat deze uiterst 'gezonde' sopraan in het Verdi-repertoire beter op haar plaats is dan als de aan tbc lijdende Mimì, terwijl de ietwat dunne Rodolfo van Ji-Min Park naast haar veel te jongensachtig overkwam, terwijl zijn heftig hijgende vocalistiek niet altijd even aangenaam overkwam. Met de overige bohémiens vormt de laatste een betrouwbaar ensemble, maar de Musetta van Taryn Fiebig mist iedere spiritualiteit. Onder leiding van Shao-Chia Liü komt er een over het geheel genomen leuke voorstelling van de grond, maar mede door de multiculturele samenstelling van het ensemble klinkt het niet altijd even 'Italiaans'. Hetzij door de opname hetzij door de akoestiek komen zang en muziek bovendien wat gedempt en met weinig sprankeling uit de luidsprekers.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links