Dirigenten

Heinz Wallberg (1923 ~ 2004)

 

© Aart van der Wal, 30 september 2004

 

Gisteren overleed in zijn woonplaats Essen de 81-jarige Duitse dirigent Heinz Wallberg.

Hij studeerde viool, piano en trompet aan de conservatoria in Keulen en Dortmund, maar het dirigeren trok hem toch het meeste, wat al snel leidde tot aanstellingen in o.a. Münster en Trier. In 1954 kreeg Wallberg als artistiek leider een vaste aanstelling in Augsburg, een jaar later gevolgd door zijn benoeming in Bremen. Van 1960 tot 1974 was hij muziekdirecteur in Wiesbaden en vanaf 1964 tevens vaste dirigent van het Niederösterreichische Tonkünstlerorchester in Wenen. Van 1975 tot 1982 was Wallberg chef-dirigent van het Symfonieorkest van de Beierse omroep en tot 1991 van het Filharmonisch Orkest van Essen.

Ook als operadirigent kon Wallberg op een rijke carrière terugzien. Zo dirigeerde hij aan de Weense Staatsopera honderden voorstellingen en gaf hij in 1976 de première van Werner Egks Die Versuchung des heiligen Antonius. In 1982 werd hij genomineerd voor de Grammy Award naar aanleiding van zijn opname van Weinbergers Schwanda the bagpipe player.

Ook in andere landen was Wallberg een graag geziene gast. Hij trad op in o.a. Finland, Engeland, Frankrijk en Japan, en bij de festivals in Salzburg, Wenen, München, Florence, Praag en Barcelona. Daarnaast leidde hij verscheidene toernees met het NHK (Tokio) Symfonieorkest, de Wiener Symphoniker en de Bamberger Symphoniker.

Vele onderscheidingen, waaronder de Bruckner-medaille, waren zijn deel. Wallberg dirigeerde nog tot op zeer hoge leeftijd en laat tientallen plaat-,cd- en dvd-producties na.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links