Dirigenten

 Silvio Varviso (1924 ~ 2006)

 

© Vlaamse Opera, 1 november 2006

 

 
   

Vanochtend overleed na een kort ziekbed in een ziekenhuis in Antwerpen de Zwitserse dirigent Silvio Varviso. Hij was vijftien jaar de vaste dirigent van de Vlaamse Opera.

Grote carrière

Silvio Varviso werd geboren in Zürich op 20 juni 1924. Hij was de zoon van een zangleraar en studeerde zelf muziek bij de legendarische dirigent Clemens Krauss. Op twintigjarige leeftijd maakte hij zijn debuut als dirigent (1944, Sankt Gallen, Die Zauberflöte). Hij werkte in de opera van Basel tussen 1950 en 1962 en maakte in 1958 zijn debuut in Parijs en Berlijn. Een jaar later debuteerde hij in de Verenigde Staten (San Francisco), waar hij de eerste Amerikaanse productie van Brittens A Midsummer Night’s Dream dirigeerde. In 1961 dirigeerde hij voor het eerst in de Metropolitan Opera in New York. Hij dirigeerde er Lucia di Lammermoor met Joan Sutherland in de titelrol. Varviso zou er gedurende vele jaren regelmatig teruggevraagd worden.

Silvio Varviso was muziekdirecteur van de Koninklijke Opera in Stockholm van 1965 tot 1971 en kreeg in 1970 de titel “Hofdirigent”. Hij werd ook uitgenodigd in Covent Garden, Glyndebourne, de Weense staatsopera, de opera’s van München en Hamburg en het festival van Salzburg. Daarmee was hij gevraagd aan alle grote huizen en festivals ter wereld. Ook op het beroemde Wagnerfestival in Bayreuth was hij te gast. Hij dirigeerde er in totaal 40 voorstellingen: 14 keer Der fliegende Holländer (1969 en 1970), 13 keer Lohengrin (1971 en 1972) en 13 keer Die Meistersinger von Nürnberg (1973 en 1974). Van deze laatste opera werd een plaatopname gemaakt die nog steeds beschouwd wordt als een referentieopname. Hierna volgden nog twee posities als muziekdirecteur: in de opera van Stuttgart (van 1972 tot 1980) en in de opera van Parijs (van 1980 tot 1985). In Stuttgart werkte hij o.a. met Götz Friedrich en Jean-Pierre Ponnelle, met die laatste ook aan een Ring des Nibelungen.

Erg geliefd bij het Belgische publiek

Later in zijn leven werd Silvio Varviso een vaste waarde in de Vlaamse Opera en leerde het Belgische publiek deze grote dirigent kennen. Tussen 1991 tot 2006 dirigeerde Varviso niet minder dan 234 voorstellingen in de Vlaamse Opera. Hij ontwikkelde zich in de loop van de jaren tot een publiekslieveling en werd bij iedere voorstelling op een warm en lang applaus onthaald.

Hij verraste iedereen door zijn transparante, geraffineerde en van sentiment ontdane lezingen van de opera’s van Puccini, en vormde samen met regisseur Robert Carsen een droomteam voor een cyclus van Puccini-opera’s. Zo lag Silvio Varviso mee aan de basis van het succes van de Vlaamse Opera. Naast Puccini (Tosca, La Bohème, Manon Lescaut, Madama Butterfly, Turandot, Il Trittico en La Fanciulla del West) dirigeerde hij in de Vlaamse Opera ook andere opera’s, zoals Parsifal, Der Rosenkavalier, Lohengrin, Tristan und Isolde en Giovanna d’Arco. In 1997, op 73-jarige leeftijd, dirigeerde hij op vraag van de Vlaamse Opera voor het eerst in zijn leven de opera Daphne van Richard Strauss. In 2006, toen Varviso 81 was, voegde hij nog een ander werk aan zijn repertoire toe: Maria Stuarda van Donizetti. Ook met zijn interpretatie van Jeanne d’Arc au Bûcher van zijn landgenoot Arthur Honegger in 2004 gooide Silvio Varviso hoge ogen.

Het belang van Silvio Varviso voor de opera in het algemeen en de Vlaamse Opera in het bijzonder kan nauwelijks onderschat worden.

Silvio Varviso maakte ook tientallen plaatopnamen, o.a. Il Barbiere di Siviglia met Teresa Berganza, Anna Bolena met Marilyn Horne, La Sonnambula met Joan Sutherland, Don Carlos met Plácido Domingo en Aida met Birgit Nilsson en de Belgische mezzosopraan Rita Gorr.

Directie en personeel van de Vlaamse Opera zijn Silvio Varviso erg dankbaar voor zijn enorme inzet voor dit operahuis, en voor alle kwalitatief hoogstaande producties die hij er in de loop van de jaren heeft gedirigeerd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links