Dirigenten

 Anton Kersjes (1923 ~ 2004)

 

© Aart van der Wal, 4 december 2004

 

Op donderdag 2 december overleed in zijn woonplaats Blaricum de dirigent Anton Kersjes. Hij werd 81 jaar.

Kersjes was in de jaren zestig vooral populair door zijn tv-optredens in de KRO concertserie van het door hem gedirigeerde Amsterdamse Kunstmaand Orkest, waarbij Wouter Paap de muziek van een welsprekende toelichting voorzag.

Kersjes’ carrière begon in het Amsterdamse Tuschinski-theater waar hij een decennium lang het variété begeleidde. In 1953 kwam de overstap van het lichte genre naar het serieuze werk met de Matthäus-Passion bij het Overijssels Philharmonisch Orkest, gevolgd door zijn dirigentschap bij het Kunstmaand Orkest, een ad hoc festivalsemble. Met dit orkest begon Kersjes’ feitelijke klim naar boven die hem als dirigent zelfs naast grote solisten als Elisabeth Schwarzkopf bracht.

Het Kunstmaand Orkest groeide van een kamermuziekensemble uit tot een heus Symfonieorkest dat als Amsterdams Philharmonisch Orkest een geheel eigen publiek wist te verwerven. Advertentiecampagnes van grootgrutter Albert Heijn bleken daarbij van onschatbare waarde te zijn, maar ook Kersjes’ eigen toelichtingen bij de uit te voeren muziek vielen in de smaak. Het Amsterdams Philharmonisch Orkest ging uiteindelijk op in het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Kersjes stond ook meerdere keren voor het (toen nog niet Koninklijk) Concertgebouworkest. Bij de Nederlandse Opera dirigeerde hij achttien voorstellingen, waaronder in 1980 de Nederlandse première van Thijl van Jan van Gilse.

In 1983 werd Kersjes in het Amsterdamse Concertgebouw gelauwerd voor zijn belangrijke bijdrage in het slechten van de drempels tussen de lichte en de klassieke muziek. In 1991 kwam aan zijn dirigeeractiviteiten een welverdiend einde en werd hij onder andere docent aan het conservatorium in Maastricht.

Minder bekend is wellicht dat Kersjes ook een voortrekkersrol heeft gespeeld in de financiering van allerlei bijzondere muzikale activiteiten, mede dankzij het ruime vermogen van zijn echtgenote. Hij schonk ruimhartig en met grote overtuiging en stimuleerde ook op deze wijze de Nederlandse muziek in het algemeen en vele talentvolle jonge musici in het bijzonder. Beide zijn hem grote dank verschuldigd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links