Dirigenten

 

© Aart van der Wal, februari 2007

René Jacobs...by himself

Harmonia Mundi HMX 2908214.16 (2 cd's + 1 dvd)

 

 

 

 


Harmonia Mundi biedt met deze uitgave een hommage aan René Jacobs in het kader van de intensieve en creatieve samenwerking die inmiddels precies drie decennia beslaat. De barokspecialist mag alleen al om die reden best in het zonnetje worden gezet.

De twee cd's en een dvd bieden een representatief overzicht van het vele werk dat Jacobs met zijn ensembles en solisten in de loop der jaren heeft verzet. Aan de hand van vele cd-fragmenten krijgt u een uitstekend inzicht in de vele aspecten van Jacobs musiceerdrift die reikt van zijn rol als altus in Charpentiers Leçons de Ténèbres du Mercredy Sainct (1978) tot dirigent van het Freiburger Barockorchester in Mozarts La clemenza di Tito. De eerste cd beslaat de periode 1977-1992, de tweede 1993-2006. De dvd tenslotte laat ons meegenieten van repetities (zowel als zanger als dirigent), met tussen de bedrijven door bespiegelingen over muziek en uitvoeringspraktijk. Via de Venetiaanse opera belanden we in Berlijn, Innsbruck en Parijs, en maken we kennis met de verrichtingen van onder andere het Freiburger Barockorchester en het Concerto Köln. René Jacobs is een bevlogen musicus met een open oog en oor voor zowel de authentieke als de conventionele uitvoeringspraktijk. Evenals zijn collega Nikolaus Harnoncourt heeft hij een uitgesproken hekel aan de tot vaak in het absurde doorgevoerde dogmatiek van de historiserende uitvoeringspraktijk. Voor hem dus geen strijd tussen de rekkelijken en de preciezen, maar beoordeelt hij bijvoorbeeld liever de plaatselijke omstandigheden, waaronder de akoestische mogelijkheden en onmogelijkheden, alvorens voor een specifiek uitvoeringsmodel te kiezen. In de dvd-documentaire maakt hij dat ook op overtuigende wijze inzichtelijk.

De goede keuze uit het repertoire en de fraaie verzorging van het tekstboek hebben een uitgave opgeleverd die de liefhebber zich eigenlijk niet mag laten ontgaan. Het zijn juist die vele fragmenten die voor menigeen de aanleiding kunen zijn om de complete opname aan te schaffen. Eenmaal geproefd...


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links