Componisten/werken

 Manuscript van de rommelzolder:

de Tweede symfonie van Rachmaninov

 

© Aart van der Wal, 6 november 2004

 

Op 7 december wordt bij het het veilinghuis Sotheby in Londen Rachmaninovs handgeschreven partituur van de Tweede symfonie geveild. Het manuscript was na de voltooiing in 1908 spoorloos verdwenen en werd onlangs in het bezit van een Europese verzamelaar teruggevonden. De opbrengst van het 320 pagina's tellende kleinood wordt geschat op ruim 600.000 euro.

Niet duidelijk is waarom het manuscript eerst onlangs opdook, maar wel staat vast dat de componist de symfonie in 1908 in Dresden voltooide en dat het vervolgens naar Leipzig werd verzonden met het oog op latere publicatie door een Moskouse muziekuitgever.

Vanzelfsprekend zullen muziekwetenschappers en anderen er veel voor over hebben om het scheppingsproces van de componist aan de hand van deze zo belangrijke bron te volgen, maar afgewacht zal moeten worden wie zich straks de bezitter mag noemen en of die bereid zal zijn om ook anderen een gedetailleerde blik in de 'werkplaats' van Rachmaninov te gunnen. In ieder geval zal een facsimile-uitgave geen overbodige luxe zijn, al is het alleen maar om na te gaan of de notentekst nauwkeurig overeenkomt met de in omloop zijnde gedrukte uitgave(n).Ook dienaangaande heeft de geschiedenis ruimschoots bewezen dat dit vaak niet het geval is.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links