Componisten/werken

In memoriam Wim Henderickx (1962~2022)

 

© Gerard van der Leeuw, januari 2023

 

Nog geen jaar na de feestelijke viering van zijn zestigste verjaardag overleed op 18 december jl. geheel onverwacht Wim Henderickx, een van de meest succesvolle Vlaamse componisten van dit moment.  

Wim Henderickx werd op 18 maart 1962 in Lier geboren en studeerde aan het Koninklijk conservatorium in Antwerpen, compositie bij Willem Kerstens (1929-1998) en slagwerk bij Louis Cauberghs. Daarnaast studeerde hij sonologie aan het IRCAM in Parijs en het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Hij was een groot bewonderaar van de Bartókiaanse Derde symfonie uit   1967 van zijn leermeester Willem Kerstens - het indrukwekkende werk is via Youtube te beluisteren.

Grote invloed hadden zijn reizen naar Afrika en India. Hij noemde zichzelf wel ‘een in het westen verdwaalde oosterling'. Ook de Oosterse filosofie viel bij hem in vruchtbare aarde, zoals blijkt uit zijn vroege Mysterium (1989), de Raga -cyclus (1994-1996), de Tantric Cycle (2004-2010) met o.a. het groots opgezette orkestwerk Tejas (2009) met als ondertitel What does the sound of the universe look like? Het is een streng gestructureerd werk dat begint met een soort oerknal, die het hele harmonische basismateriaal bevat. In de epiloog (Frozen Time) , waarin de componist de tijd als het ware stilzet, laat een soloviool dit materiaal nog een keer verstilt horen. Het werk ging met veel succes in première bij de Filharmonie van Antwerpen o.l.v. Jaap van Zweden en klonk behalve in Antwerpen en Brugge ook in het Amsterdamse Con-certgebouw.

Wim Henderickx was bij dit alles ook een opera- en theaterman. Naast Triumph of Spirit over Matter op een libretto van Johan Thielemans, de jeugdopera Achilleus uit 2001 op een libretto van Imme Dros, schreef hij als meest recente opera De bekeerlinge op een libretto van Krystian Lada, naar het gelijknamige boek van Stefan Hertmans. Het werk ging in mei in Antwerpen in première en werd een ware triomf. Op 4 en 8 mei aanstaande zal het werk uitgevoerd worden in de Opéra de Rouen.

Wim Henderickx gaf compositie- en analyselessen aan de conservatoria van Antwerpen en Amsterdam en was huiscomponist bij Muziektheater Transparant. Aan al die activiteiten is door zijn vroege dood een einde gekomen. We gedenken hem met affectie en eerbied en wensen de zijnen heel veel sterkte bij het dragen van dit verlies.

U kunt Wim Henderickx niet beter eren dan door veel naar zijn muziek te luisteren.

_______________
Klik hier voor een recensie van een aantal werken van deze componist.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links