Column

Op weg naar het einde...

 

© Paul Korenhof, 8 oktober 2005

 

Als we iets kunnen leren van Wagners Ring des Nibelungen, is het dat macht corrumpeert. En terwijl in Amsterdam de Ring van De Nederlandse Opera zijn laatste cyclus beleefde, bewees Medy van der Laan in Den Haag hoe waar die stelling is. Drie fractieleiders bekokstoofden achter haar rug de opheffing van de NPS en de ontmanteling van de Publieke Omroepen met alle gevolgen van dien. Volgens ingewijden 'ontplofte' staatssecretaris Van der Laan toen haar voorgekookte 'kabinetsvoorstel' gepresenteerd werd, maar daar bleef het bij. Als Medy van der Laan een 'vent' was geweest, was zij afgetreden, maar zij bleef zitten, En in plaats van zich te verzetten tegen deze ondemocratische gang van zaken verdedigde zij deze plannen alsof zij ze zelf bedacht had. Macht corrumpeert en de aantrekkingskracht van het pluche is zo groot, dat zowel de eigen mening als het partijstandpunt daaraan worden opgeofferd. Zover is het in Den Haag gekomen. Die ontwikkeling is reeds enige tijd geleden ingezet, maar momenteel lijkt het aantal politici met principes op het Binnenhof op de vingers van één hand te tellen.

Wat zullen de gevolgen zijn? Dat is niet moeilijk te voorspellen. De NPS houdt op te bestaan en haar taak zal moeten worden overgenomen door de Publieke Omroepen. Diezelfde Publieke Omroepen krijgen echter nog maar een derde van het geld dat zij voorheen kregen en kunnen er dus zeker geen taken bij nemen. De programma's van de NPS zullen dus op den duur verdwijnen, samen met Radio 4 (ook zo'n farce!) en dat betekent op den duur ook de totale opheffing van het Muziekcentrum en de radio-orkesten - misschien met uitzondering van het Metropole Orkest.

Het belangrijkste gevolg is dat de Publieke Omroepen ook steeds minder aantrekkelijk worden voor adverteerders. Aan een kant prettig, want al die reclamespots zijn natuurlijk pure buisvervuiling. In onze maatschappij betekent dat echter ook, dat er op den duur niets meer van de Publieke Omroepen overblijft, en dat uiteindelijk het hele Nederlandse programma-aanbod bestaat uit sport, popmuziek en Talpa-achtige onbenulligheid. Weg NPS, weg Diskotabel, weg Vrije Geluiden, weg Matinees, weg Opera-avond, weg Middagconcert, weg Goede Morgen Met, weg alles wat nog enig niveau had.

De enige troost is dat we steeds meer buitenlandse zenders kunnen ontvangen - alleen zorgt het onderwijs er wel voor dat steeds minder mensen die kunnen verstaan.

Dit is dus het culturele niveau in Nederland.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links