Column

De paus en de pil (1)

of: hoe politici de cultuur om zeep helpen

 

© Paul Korenhof, juli 2005

 

Drie willekeurige krantenkoppen:†††  
'Het gevaar van spookrijder Van der Laan'  
(NRC Handelsblad 29-6-2005)  
   
'Niemand weet wat Medy van der Laan wil'  
(Haagsche Courant 30-6-2005)  
   
'Leden D66 snappen 'hun' Medy niet'  
(NRC Handelsblad 6-7-2005)  

Meer voorbeelden lijken overbodig: staatssecretaris Van der Laan heeft de zwartepiet. Die had zij trouwens al sinds zij bij de bezuinigingen het 'braafste meisje van de klas' speelde door het Radio Symfonieorkest op te heffen, hoewel het reŽle effect daarvan op z'n minst lachwekkend was. Haar recente 'beslissing' om ook de NPS om zeep te helpen verbijsterde echter vriend en vijand. (En voor de goede orde: de NPS is niet alleen NOVA en SESAMSTRAAT, maar ook een groot deel van de culturele programma's op Nederland 3 en Radio 4, plus een gerenommeerde concertserie als de Matinee op de Vrije Zaterdag! Het is maar dat u het weet!).

Alvorens hierop een eerste reactie te geven gaan we even terug naar de 'periode Pim Fortuyn'. Zijn optreden, zijn dood en de nasleep daarvan leken in Den Haag iets te hebben losgemaakt. Vol goede wil beloofden de politici meer openheid, er werden nieuwe toekomstplannen gemaakt en de kiezer kreeg van alle kanten te horen dat er beter naar hem geluisterd zou worden. Natuurlijk konden politici niet voor ieder wissewasje naar hun achterban, maar er zou meer openheid komen en er zou een einde komen aan 'de politiek van de achterkamertjes'. Het leek te mooi om waar te zijn, maar echt, het werd van alle kanten beloofd: geen onderling gekonkel meer van zittende regeringspartijen, en geen afspraken buiten de Kamer en de kiezers om.

Een snelle inventarisatie nu leidt tot verbijsterende conclusies. De belangrijkste zijn:

- de veelbekritiseerde Medy van der Laan en het overgrote deel van haar eigen partij D66 staan waarschijnlijk helemaal niet achter de opheffing van de NPS;

- DE BESLISSING TOT OPHEFFING VAN DE NPS IS GEEN REGERINGSBESLUIT, MAAR EEN ONDERLING COMPROMIS VAN DE FRACTIEVOORZITTERS VAN CDA, VVD EN D66, DAT VERVOLGENS NAMENS DE REGERING AAN DE TWEEDE KAMER WERD AANGEBODEN!

Laat dat laatste punt goed op u inwerken en stel uzelf dan de volgende vragen:

- is dit achterkamertjespolitiek of niet?

- hoe zou u zich voelen als u dit als staatssecretaris door de strot geduwd kreeg?

- maar vooral: worden we geregeerd door de ministerraad of door drie fractievoorzitters?

 

(vervolg na 15 augustus - ook de cultuur gaat in Nederland met vakantie!)


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links