Column

Twee recensies van hetzelfde concert

en de lezer blijft in verwarring achter...

 

© Aart van der Wal, oktober 2018

 

Over het nut van concertrecensies wordt al decennia- zo niet eeuwenlang gestecheld. Ik hoef slechts de muziekkritiek van Eduard Hanslick en George Bernhard Shaw in herinnering te roepen, maar ook die befaamde uitspraak van Max Reger spreekt boekdelen: 'Ik zit in het kleinste kamertje van mijn huis. Voor mij heb ik uw recensie, weldra zal ik hem achter mij hebben'. Gustav Flaubert was over de kritiek eveneens allerminst lovend: als men geen kunstenaar kon worden? Dan werd men criticus! En Igor Stravinsky zag in zijn dromen muziekcritici als kleine knaagdieren. Leonard Bernstein had de gehele wereld als zijn werkterrein, maar nog nooit had hij een standbeeld van een criticus gezien.

De muziekkritiek, een omstreden vakgebied? Ongetwijfeld. En jammer genoeg zijn het de recensenten zelf die er het nodige voedsel aan geven. Een schoolvoorbeeld daarvan vinden we in twee elkaar volkomen tegensprekende recensies die hieronder in extenso worden weergegeven. Verder commentaar overbodig.

De Volkskrant, 30 september 2018 - door Guido van Oorschot

Nieuwe dirigent Rotterdams Philharmonisch moet zichzelf nog bewijzen - Een symfonie meer is dan een snoer van mooie momenten.

Koperfanfares kaatsen door de marmeren entreehal van de Doelen. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest onthaalt zijn nieuwe chef. Lahav Shani heet hij, spreek uit LA-haf-fe sha-NI. Rond de 29-jarige Israëliër heerst al weken opwinding. Hij is de jongste chef ooit in Rotterdam, opvolger van de vermaarde maestro’s Valery Gergjev en Yannick Nézet-Séguin, een beschermeling van de muziekkolos Daniel Barenboim.

In juni 2016 kwam Shani langs als gast, twee maanden later tekende hij het chefscontract. Zo rap kan het gaan, als een orkest en een dirigent de energie en emotie voelen stromen. Komt bij dat de jongedirigentencarrousel tegenwoordig snel draait. Eén dag te laat en de kandidaat is gevlogen.

Die voorgeschiedenis weegt mee, als Lahav Shani zaterdagavond aantreedt voor zijn inauguratieconcert. Stoer postuur, volle baard: op de bok stapt een vent om wie je niet heen kijkt. Met het eerste stuk oogst Shani meteen sympathie. In de uitverkochte zaal zal hooguit een handvol luisteraars ooit het magnifieke Scherzo nr. 2 hebben gehoord van de Nederlandse componist Léon Orthel (1905-1985). Er zit een spannende, Soldaat van Oranje-achtige marsritmiek in. En wat een fijn, impressionistisch waas legt Shani over de violen.

De eerste twijfel komt bij Beethoven. De solist in het Derde pianoconcert, Shani’s mentor Daniel Barenboim, heeft als klavierspeler de reputatie van een sloddervos. Hij maakt weinig misslagen, maar zet Beethoven wel klem in een schema. Er klinkt óf gedaver, óf gemijmer, en nogal vaak de stoplap van een triller die met gul pedaal oplost in een klankwolk.

Shani’s lichaamstaal wekt intussen verbazing. Die is niet subtiel, noch veelzijdig. Op zware accenten stoot hij zijn dirigeerstokje als een driftige papierprikker naar beneden. Bij een climax lijkt Shani in dienst van de firma Hakken & Maaien. Staat tegenover dat hij zijn handen maar in de zweefstand hoeft te zetten, of de orkestklank verheft zich gewichtloos.

Met Lahav Shani hebben de Rotterdammers gekozen voor een bezweerder. Zijn kracht ligt niet in details, maar in magie. Als de dirigent en het orkest op dezelfde spirituele golflengte zitten, lijkt de gedachte, wordt een tutti-inzet vanzelf messcherp.

Nou ja, bijna dan. In de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj lijkt alles wat voorganger Nézet-Séguin in tien jaar tijd aan precisie in het orkest heeft gestopt, alweer verdampt. En als een symfonie meer is dan een snoer van mooie momenten, zeg een spannend verhaal met opbouw en catharsis, heeft Shani nog huiswerk te doen.

Natuurlijk, hij begint net. Die jongen moet nog 30 worden, geef hem de kans. Doen we. Maar het is geen uitgemaakte zaak dat de Rotterdammers met Shani de juiste chef hebben gekozen.

Orthel, Beethoven en Sjostakovitsj, door het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Lahav Shani, met Daniel Barenboim (piano). Rotterdam, de Doelen, 29/9. Radio4.nl, 7/10.

* * *

NRC Handelsblad, 30 september 2018 - door Mischa Spel

Er is maar één conclusie mogelijk: Shani heeft het

Met een volstrekt overtuigend inauguratieconcert is de Israëliër Lahav Shani (29) dit weekend begonnen als de 12de chef van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Het is een van de interessantste vragen die elke organisatie zich om de zoveel tijd mag stellen: wie is mijn ideale leider? Waar staat hij voor? Waar staan wíj voor?

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft een recente traditie in goed kiezen. Na vruchtbare chefschappen van de nu wereldberoemde dirigenten Valery Gergiev (34 toen hij in Rotterdam debuteerde) en Yannick Nézet-Séguin (33 toen hij als chef aantrad), koos het orkest in 2016 op basis van een extra ingelast concert voor de jonge Israëli Lahav Shani, toen nog onbekend. Maar wie hem zag en hoorde, snapte de uitslaande vonk direct. Shani heeft het. Of, zoals concertmeester Marieke Blankestijn verwoordt in een welkomstfilmpje dat voor aanvang werd getoond: „We zijn er high van. Hier worden mensen gelukkig van.”

Shani is een wonderkind met twee benen op de grond. Wanneer hij dirigeert merk je aan alles - zijn sierlijke en duidelijke slag, zijn natuurlijke melodievorming - dat hij muziek ademt en dat niet anders gewend is.

Op de voorgrond treden zonder muziek lijkt Shani iets stroever af te gaan. Op zaterdag werd hij ingeluid in de hal van De Doelen door een koperfanfare, uitspraakinstructie (Láhav Shaní is het, weten we nu) en speech van orkestdirecteur George Wiegel. Shani nam de aangeboden Rotterdamse goodybag ingetogen in ontvangst („Bij ons geen fiets”, een verwijzing naar het welkomstcadeau dat Daniele Gatti destijds kreeg bij zijn aantreden als chef van het Concertgebouworkest). Shani: „De reis was al mooi, hij wordt nog mooier. Laten we muziek gaan maken.”

Jeugdige vitaliteit
Om te beginnen was er een goedgekozen werk van Nederlandse bodem: het Scherzo nr. 2 van Léon Orthel (1956/57) is afwisselend en evocatief, en het bood direct kansen het orkest te laten glanzen in fraaie soli en een lekker verzadigde strijkersklank. Maar veelzeggender en beklijvender bleek het Derde pianoconcert van Beethoven, waarvoor Shani zijn mentor uit Berlijn, dirigent en pianist Daniel Barenboim, bereid vond om op 76-jarige leeftijd bij het orkest te debuteren.

Met Barenboim deelt Shani intelligentie en oermuzikaliteit, en het was ontroerend te ervaren hoe beiden Beethoven tot bloei brachten door elkaar respectvol de ruimte te laten – ondanks een klinkende energiekloof van bijna 50 leeftijdsjaren.

Shani’s Beethoven had een hogere hartslag dan die van Barenboim, die zich een grote ritmische spanbreedte permitteerde, soms aanstuurde op een kalmere puls en in zijn solopassages wat fluïditeit miste. Daar stond tegenover dat hij zijn aandeel prachtig liet versmelten met het orkest en er in het langzame deel voor zorgde dat de noten klonken als pure poëzie.

Dat het voor een orkest onder Shani heerlijk spelen is (wat oppervlakkig klinkt, maar van wezensbelang is) bleek ook in Sjostakovitsj’ Vijfde symfonie. Shani dirigeerde uit het hoofd, met compromisloze, jeugdige vitaliteit en kracht. De martiale passages pookte hij op met samengebalde gebaren, door het orkest beantwoord met een evenzeer lekker hoekige, energieke klank. Momenten van ontspanning (prachtige fluitsolo Juliette Hurel) klonken in die nagloed des te fraaier.

Het slotdeel was een hyperaanstekelijke, scherp geschakelde dollemansrit, waarbij de opwinding steeds verder werd opgestookt.

De avond was een belevenis die nu al enorm doet uitzien naar Shani’s volgende concerten in oktober, met o.a. een solopianorecital en Bruckners Zevende symfonie. Wat zullen er veel orkesten jaloers zijn.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links