Column

Classic FM is...bagger

 

© Aart van der Wal, augustus 2018

 

 
   

...voor de serieuze luisteraar thuis tenminste, want de door deze radiozender zo radicaal gehanteerde compressie is ervoor verantwoordelijk dat de dynamische bandbreedte duidelijk hoorbaat wordt ingeperkt. Een fortissimo is bij Classic FM dus nooit en te nimmer een echt fortissimo, maar niet meer dan een slap aftreksel daarvan. Dat betekent dus regelrechte misvorming van het origineel. Waar dan nog de smakeloos samengestelde programmering bijkomt, met als wezenloze klap op de vuurpijl het gebrek aan informatie over de uitgezonden muziek en de ertussen geweven, uitermate storende reclameteksten op een aanmerkelijk hoger volumeniveau dan waarop de muziek wordt uitgezonden. Daarvoor geldt de compressie blijkbaar niet...

Waarom deze overdreven compressie, dat absurde indikken? Naar zeggen is dit bedoeld voor luisteren in de auto, op de camping of aan de keukentafel. Voor de muziekbeleving thuis via een volwaardige audioinstallatie is Classic FM dus blijkbaar niet bedoeld, want thuis pakt het uit als een regelrechte 'killer'. De doelstelling lijkt helder: zoveel mogelijk mensen naar de zender trekken met audiokwaliteit op een laag en advertentie-inkomsten op een hoog pitje. Dat blijkt ook uit het van tevoren ingeblikte programma-aanbod in fragmentarische popie-jopie-stijl. In de 24/7 uitzendingen komt vrijwel geen mens meer aan te pas. De muzak, het muzikaal behang, lijkt volkomen geautomatiseerd te zijn. Wie wil weten wat er wordt uitgezonden moet zijn toevlucht nemen tot de speellijsten op de website van de zender. Het is al met al werkelijk hemelschreiend.

Voor de echte liefhebber is Classic FM dus een zender om ver vandaan te blijven. Wie echter mocht denken dat de 'serieuze' zenders in binnen- en buitenland het er qua interessante programmering heel veel beter vanaf brengen heeft het helaas mis. Dat is slechts bij vlagen het geval, terwijl de gesel van het vele gepraat nog steeds over alle zenders uitwaaiert. Zelfs BBC3 laat het er in dit opzicht de laatste jaren behoorlijk bij zitten. De kans is daardoor groot dat op termijn de vele muziekdiensten de rol van de radio zullen overnemen. Boontje komt dan terecht om zijn loontje.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links