CD-recensie

 

© Tjako Fennema, november 2017

 

Schubert & Tchaikovsky - Final Pieces

Schubert: Pianosonate in Bes, D 960

Tsjaikovski: Pianostukken op. 72 (sel.)

Bas Verheijden (piano)
CD BV 017
Te bestellen via www.basverheijden.com

 

Een leuk project om een parallel te vinden tussen Schuberts en Tsjaikovki's laatste pianowerken. Dat levert de Schuberts 'Grande' sonate in Bes, D 960 uit 1828 op en een keuze uit Tsjaikovski's 13 stukken opus 72 uit 1893. Deze cd is een eenmansproject want de pianist, die we al kennen van het Atlantic trio, van een cd-project met de componiste Froukje Verhagen fungeerde zowel als pianist, regisseur, opnameleider, klanktechnicus en nabewerker. en hij is niet de minste: tweemaal won hij het Steinway Concours, maar ook de eerste prijs op het en het Internationale Muziekconcours Scheveningen.

Vooral in Schubert is de concurrentie moordend en is zelfs een aanstormende grootmeester zowat kansloos. Bij het beluisteren dringt een lang bekend gegeven op: tijdens een intiem zondagochtendconcert op een bijzondere locatie zou deze uitvoering zeker bijzonder worden gewaardeerd. Maar deze cd ontbeert het beeld en dan kan deze uitvoering net niet bekoren, alhoewel de muziek huizenhoog overeind blijft.

Zeistenaar Bas Verheijden (1974), ooit opgekweekt bij Jan Wijn, speelt relatief lineair en heeft het Wienerische, wat dat ook moge zijn, de rubati, het dansante van dit bezonken werk nog niet te pakken. Daarmee raakt de mogelijk betwiste keuze op een Baldwin-vleugel op de achtergrond (alhoewel Jorge Bolet ook endorsed artist was voor dit pianomerk).

Opmerkelijk is wel dat Bas Verheyden een spotgoedkoop digitaal registratieapparaatje met twee 2 opgebouwde microfoons van het merk Zoom (de NH2) gebruikte en daarmee een voortreffelijk resultaat haalde. De montage van de fragmenten pleegde hij op zijn eigen pc. Het is een merkwaardige sensatie om de piano recht voor zijn raap te horen, groter dan levensgroot maar in een prettig ruime akoestiek. Bewonderenswaardig, zo'n eenmansproject uit voorjaar 2017 in de Grote Kerk, Driebergen!

Opmerkelijk ook dat hij wegens speeltijdgebrek niet alle 13 stukken uit opus 72 op deze cd kwijt kon, maar dat geïnteresseerden via zijn website toegang kunnen krijgen tot een heuse 24 bits wave-file.

En zoals zo vaak kun je slechts in sympathie voor dit project vaststellen dat Bas Verheijden cd-opnamen van posthume Schuberts nog even met rust moet laten en zich beter kan richten op repertoire waarvan de lood- en loodzware concurrentie niet zo manifest is. Maar wie een recital van hem bijwoonde zal zeker deze cd als herinnering willen meenemen. Ook mijn platenkast zit vol met dierbare opnamen waarvan ik me jaren na dato afvraag waarom ik die ooit in hemelsnaam heb gekocht. Alleen al het zien van de lp of cd roept dan wel zoveel herinneringen op!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links