CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, maart 2018

 

Witte: Pianokwartet in A, op. 5 - Hoornkwintet op. post.

Mozart Piano Quartet: Mark Gothoni (viool), Hartmut Rohde (altviool), Peter Hörr (cello), Paul Rivinius (piano); Radovan Vlatkovic (hoorn), Cornelia Gartemann (viool)
Musikproduktion Dabringhaus und Grimm MDG 943 2046-6 • 67' • (sacd)
Opname: mei 2017, Konzerthaus der Abtei Marienmünster (D)

www.youtube.com/watch?v=Ef8-XOs4lfc

 

De naam Witte zal orgelliefhebers niet vreemd in de oren klinken. Christian Gottlieb Friedrich Witte  (1802-1873), was vanaf 1827 in dienst van de Utrechtse orgelbouwers Gebroeders Bätz. Zowel meesters als leerling waren van Duitse afkomst. Na de dood van Bätz gaf Witte leiding aan het bedrijf, dat bleef bestaan onder de merknaam Bätz. Markante instrumenten waarvoor Witte verantwoordelijk was zijn onder andere die in de Grote Kerk van Gorinchem en Naarden. Witte kreeg zes kinderen, waarvan de oudste de positie van zijn vader overnam. De tweede zoon Georg Hendrik I overleed kort na de geboorte, en zo heette de derde George Hendrik II (het verschil in spelling blijft terugkomen). Georg(e) Hendrik (1843-1929) volgde een opleiding tot pianist en componist, aanvankelijk aan het Koninklijk Conservatorium (toen nog de Koninklijke Muziekschool) te Den Haag en aansluitend aan het Konservatorium te Leipzig. Het grootste deel van zijn arbeidzame leven bracht hij door als muziekdirecteur van de stad Essen, waar een Wittestrasse naar hem vernoemd is. Niet onvermeld mag blijven dat hij in Essen werd opgevolgd door de bekende dirigent Hermann Abendroth.

Als componist is Witte de schepper van een bescheiden oeuvre van nog geen twintig opusnummers, waaronder een celloconcert en een vioolconcert de enige orkestrale partituren zijn. Op deze cd verschijnen nu voor het eerst twee kamermuziekwerken, het vroege pianokwartet dat in 1867 in druk verscheen, en een hoornkwintet dat manuscript bleef. Ze mogen zich verheugen in de belangstelling van het Mozart Piano Quartet, een ensemble met een uitstekende reputatie dat een flink aantal uitgaven op het kwaliteitslabel MDG uitbracht. De Servische prachthoornist Radovan Vlatkovic nam de moeite om het kwintet voor hoorn en strijkkwartet aan de vergetelheid te ontrukken, en hoe! Het hoeft geen betoog dat we hier niet te maken hebben met onontdekte meesterwerken, maar ze zijn een beluistering meer dan waard. Graag wijs ik op een opname van het pianokwartet op youtube die behalve een prima uitvoering ook nog de bladmuziek simultaan laat meelopen - de uitstekende pianist is de onvermoeibare Frans van Ruth, niet te stuiten in zijn queeste naar vergeten componisten (zie bovenstaande link).

Een prachtige cd, schitterend opgenomen met een toelichting die in het diepe gaat en door het repertoire de moeite waard is, en heus niet alleen voor liefhebbers die nieuwsgierig zijn naar een Utrechtse componist waarvan ze in Utrecht nog nooit gehoord hebben.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links