CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juni 2017

 

Lorenzo Weckbacher - Quartetti per il Cembalo Principale

Weckbacher: Quartetto 1 in F - 2 in A - 3 in C - 4 in Bes - 5 in Es, deel 2 - 6 in D - 7 in G

Korneel Bernolet (klavecimbel), Apotheosis

Et'cetera KTC 1581 • 80' •

Opname: sept. 2016, Miry Concertzaal, Gent

 

De componist van deze klavierkwartetten blijft, ook na intens onderzoek, een enigma. De naam Lorenzo Weckbacher prijkt op de eerste pagina van een meer dan 370 pagina's tellende manuscriptenbundel, die bewaard wordt in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (nr. 64.182), met daarbij de vermelding 'maître de chapelle de sa Majesté le Roi de Prusse'. De inhoud van de bundel bestaat uit zeven klavierkwartetten, vier klavierkwintetten, een klavierconcerto, twee ouvertures en twee orkestconcerto's, alle in hetzelfde geschrift en van de hand van de verder onbekende componist. [.....] Tot nader order blijft het mysterie onopgelost en blijven alle pistes open, van een totaal obscure en vergeten componist tot een falsificatie.

Aldus Jan Dewilde, bibliothecaris van voornoemd conservatorium, en samen met Korneel Bertolet verantwoordelijk voor de supervisie over de uitgave van bladmuziek en cd van deze productie. Uit het bovenstaande mag u afleiden dat we niets weten over Lorenzo Weckbacher en dat het hier dus om een discografische première gaat. Het muzikale idioom plaatst hem in de tweede helft van de achttiende eeuw, in de buurt van de jonge Haydn (geboren 1732) of Mozarts vader Leopold (1719). Verder vermeldt het boekje nog:

Deze cd en de bijbehorende partituuruitgaven (gepubliceerd door Musikproduktion Höflich in München) zijn het resultaat van een onderzoeksproject dat liep in de Conservatoriumbibliotheek van Antwerpen. Korneel Bertolet editeerde en bestudeerde de partituren en verzorgde de opname.

Korneel Bernolet bespeelt dus niet alleen het klavecimbel, hij is ook verantwoordelijk voor de opnametechniek, de editing en de mastering - een muzikale duizendpoot. Eerder besprak ik hier vol lof zijn opname van de Pièces de Clavecin en Concerts van Rameau. Nu had Jean-Philippe Rameau net zoveel fantasie in zijn pink als Lorenzo Weckbacher in zijn brein, dus grote verrassingen hoeft u hier niet te verwachten. Dat neemt niet weg dat deze cd perfect aan het gestelde doel beantwoordt. Korneel Bertolet is een briljant musicoloog, een voortreffelijke klavecinist en een opnameman van formaat. Hij wordt bijgestaan door de violisten Annelies Decock en Marrie Mooij en cellist Ronan Kernoa, zonder vibrato spelend op darmsnaren. Samen zorgen ze voor een resultaat dat even verfrissend als spontaan en diverterend is.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links