CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juni 2024

George Walker - Complete Piano Works Vol. 1

Walker: Pianosonates nr. 1-3 - Prelude and Caprice - Spatials - Spektra - Bauble

Alexandre Dossin (piano)
Naxos 8.559916 • 59' •
Opname: jan. & april 2023, Moon Mountain Studios, Eugene, Oregon (VS)

 

George Walker was een uitgesproken eigenzinnige klankvinder. Het beste bewijs levert hij in het langzame deel van zijn Derde Pianosonate met de titel Bells. Daarin horen we zeventien maal hetzelfde akkoord, steeds iets anders van lengte en sterkte. Fascinerend.

George (Theophilus) Walker werd geboren in 1922 in Washington D.C. en is van Afro-Amerikaanse afkomst. Hij studeerde onder meer aan het Curtis Institute of Music (piano bij Rudolf Serkin) en aan het American Conservatory te Parijs (compositie bij Nadia Boulanger). Hij boekte opvallende successen als pianist, door als eerste gekleurde pianist op te treden met onder andere Eugene Ormandy en het Philadelphia Orchestra. Tot zijn woede en frustratie lukte het hem niet om als concertpianist door het glazen plafond van het racisme te stoten. Het grootste deel van zijn bestaan bracht hij door als docent aan Rutgers University. Dat stelde hem in ieder geval in staat tot het schrijven van een omvangrijk oeuvre. In 1996 kreeg hij de Pulitzer Prize toegekend voor Lilacs, voor zang en orkest. Tot aan zijn dood in 2018 bleef hij actief.

George Walker in 2010, thuis in Montclair, N.J.
(foto Frank Schramm)

Walkers vocabulaire verraadt invloeden van het serialisme (op deze cd in twee werken: Spatials en Spektra), maar wordt vooral gekarakteriseerd door neoklassieke vormmodellen, pakkende melodieën (herkenbare spirituals), dramatische instrumentale kleuren, complexe ritmes, en regelmatig gebruik van elementen uit jazz en blues. Gemakkelijke muziek is dit niet, en Walker was zich daarvan kennelijk bewust toen hij het zeer toegankelijke tweede deel van zijn eerste pianosonate (track 3) separaat liet publiceren onder de title 'Theme and Variations'.

De Braziliaanse pianist Alexandre Dossin doceert aan de University of Oregon School of Music en heeft alles in huis om deze veeleisende partituren over het voetlicht te brengen.

De opname werd gemaakt in een enigszins droge studio, en dat brengt het voordeel van een uiterste aan doorzichtigheid met zich mee. Iedere noot is in het complexe betoog te volgen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links