CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, mei 2013

 

Eric Vloeimans – Evensong

Vloeimans & Fondse: Evensong (voor trompet en orkest)

Vloeimans: Lex – Requiem – Your Majesty

Fondse: Waterfront

Eric Vloeimans (trompet), Netherlands Symphony Orchestra o.l.v. Jurjen Hempel

Challenge Classics CC72582 • 62' • (sacd)

Opname: september 2012, Muziekcentrum Enschede

   

Eric Vloeimans (1963) is Nederlands beste jazztrompettist, dus op een website over Klassieke Muziek, Opera en Operette heeft hij niets te zoeken, hoor ik u denken. Mis! Luistert u maar eens naar zijn ‘Requiem’ – een juweel van een vignet voor trompet en orkest. Na een religieus klinkend koraal van twee minuten verscheurt een jazztrompet de gewijde sfeer, maar worden we door een ostinato in de pauken herinnerd aan de ernst van de situatie. Stukje bij beetje voegt het orkest zich in wat een treurmars blijkt te zijn, en in een machtig crescendo wordt er overgestoken naar een verstild slot. ‘Lex’ is in feite een requiem voor Lex van Weeren, de joodse trompettist die Auschwitz overleefde met zijn trompetspel, maar dan wel een requiem in een walsende driekwartsmaat – daar was de kampleiding immers dol op?

Trompetconcerten zijn in de concertzaal slechts zelden te horen, doodgewoon omdat er geen deftig repertoire voor de trompet gecomponeerd is. Beethoven, Brahms en Britten hebben zich niet de moeite getroost, en dus zijn we aangewezen op Hummel, Aroetjoenjan en Jolivet.

Wat doet een Nederlands orkest in de dagelijkse strijd om volle zalen? Het nodigt Eric Vloeimans uit om te komen soleren, maar niet met Hummel. Breng een eigen stuk mee, was het verzoek van het Limburgs Symfonie Orkest. Ze zijn op hun wenken bediend met een vierdelig Concert met een hoofdletter en de respectabele lengte van 25 minuten (de meeste klassieke trompetconcerten duren tien minuten tot een kwartiertje). Nu is Vloeimans niet de enig verantwoordelijke voor deze prestatie, hij kreeg hulp van zijn vaste steun en toeverlaat, Martin Fondse. Fondse is geen amanuensis, hij is componist, en hij voegt duidelijk hoorbaar zijn stem en zijn expertise toe aan het instinct en de lyrische inspiratie van Vloeimans. Het begin van het derde deel, een orkestraal Scherzo, zou zonder Fondse ondenkbaar zijn geweest. En het laatste deel, wanhopige melancholie die onmiskenbaar uit de trompet van Eric is gevloeid, zou zonder de orkestratie van Martin nooit tot tranen toe geroerd hebben.

In ‘Waterfront’, een uitgecomponeerd werk voor trompet en strijkers van Martin Fondse zijn we getuige van het omgekeerde. Hier wordt ‘klassiek’ gecomponeerd voor het strijkorkest, maar krijgt de trompetsolist in ad libitum passages ruimschoots de kans om zich uit te leven. ‘Waterfront’ slaat trouwens niet in de eerste plaats op de film waarvoor Leonard Bernstein de muziek schreef. Het stuk werd letterlijk geschreven voor de waterkant, waarover de trompet zo lekker klinkt. Water is water, en de verwantschap met Lenny’s New Yorkse havenkwartier is onmiskenbaar. Een mooie hommage aan de man bij wie jazz en klassiek de slaapkamer deelden.

Vloeimans en het Netherlands Symphony Orchestra zijn beide kind aan huis op het label Challenge. De combinatie ligt dus voor de hand, maar wordt pas vanzelfsprekend door de juiste symbiose. Dirigent Jurjen Hempel zal daarin een doorslaggevende rol hebben gespeeld. Zijn kennis en ervaring in zowel avant-garde muziek als het werken met het Metropole Orkest werpen hier vruchten af waarop hij trots mag zijn. Hij weet het Orkest van het Oosten tot prestaties te dwingen die de aanmatigende titel Netherlands Symphony Orchestra rechtvaardigen. De opnamekwaliteit is gewaarborgd door Northstar Recordings van Bert van der Wolf.

Evensong is een dijk van een cd, gemaakt voor muziekliefhebbers van alle leeftijden en alle gezindten. Een cd waarmee Eric Vloeimans bewijst dat het tijd wordt om alle kletspraat over klassiek, jazz, avant-garde, wereldmuziek te vergeten. Op deze cd is hem dat meer dan gelukt. Over zijn trompetspel hoeven we het niet te hebben: de beste eigenschappen van Maurice André, Miles Davis en Chet Baker zijn in één persoon verenigd. Met één voorbehoud: Eric Vloeimans heeft zijn enige eigen onmiskenbare geluid: Evensong.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links