CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, september 2014

 

Vitols: Ten Latvian Folksongs op. 29 - Variations on a Latvian Folksong op. 6 - Eight miniatures for piano op. 68 - Sonatine op. 63 - By the sea op. 43/1 - Song of the waves op. 41/2 - Lullaby op. 43/2

Reinis Zarins (piano)

Champs Hill CHRCD049 74'

Opname: okt 2012, Music Room, Champs Hill, West Sussex

   

De Letse hoofdstad Riga is een trotse stad, die net als Wenen en Parijs is uitgerust met brede boulevards rond het oude stadscentrum. Aan een van die boulevards ligt de Letse Academie voor Muziek. Een imposant gebouw met brede granieten trappen, eindeloze brede en smalle gangen en honderden kamers. De Academie is het resultaat van de inspanningen van de Letse componist Jazeps Vitols, en ze draagt tot op vandaag zijn naam. Van Jazeps Vitols hebben we hier geen benul, maar leerlingen van de Jazeps Vitols Academy kennen we maar al te goed: de zangeressen Elina Garanca en Inessa Galante, violist Gidon Kremer en organiste Iveta Apkalna, om maar enkele te noemen. Tijd om kennis te maken met Letlands muzikale trots, Jazeps Vitols (1863-1948). De jaartallen plaatsen hem in de nabijheid van Debussy (1862) en Richard Strauss (1864). Zijn levensloop is te vergelijken met de iets oudere Julius Röntgen (1855), die in Nederland aan de wieg van het Amsterdams Conservatorium stond. De rol die ze speelden als administrateur was belangrijker dan de creatieve nalatenschap. Dankzij de digitale opnametechniek verkeren we in een gelukkig tijdperk van muzikale herontdekkingen. Daardoor krijgen Julius Röntgen en Jazeps Vitols een tweede kans, waarbij de geluidsdragers voorop lopen. In Letland hebben ze uiteraard geen idee wie Julius Röntgen was, en omgekeerd hebben wij geen flauwe notie van Jazeps Vitols. In mijn kast vind ik een nooit beluisterde cd met orkestwerken op het label Marco Polo, meer niet.

De Letse pianist Reinis Zarins woont met zijn gezin in Londen, en heeft kans gezien om een cd met pianowerken van zijn grote landgenoot te publiceren. Twee dingen worden onmiddelijk duidelijk: Vitols is een componist met een verhaal en Zarins is een voortreffelijk verteller. De boodschap van Vitols mag dan niet vernieuwend zijn, zijn muziek is boeiend en prikkelend tegelijkertijd. In de Variaties op een Lets volksliedje blijkt de thematische vergelijking met Rachmaninovs Paganini-Variaties voor de hand te liggen, en vraaag je je af hoe lang het nog duurt voor het befaamde Dias Irae themen zijn intrede doet - niet dus. Reinis Zarins is beslist niet een middelmatige pianist die met een onbekende componist de show wil stelen. Wanneer Vitols en Zarins beide op hun best zijn gebeurt er een klein wondertje. In het vierde deel van opus 29 bijvoorbeeld, een juweeltje van niet meer dan ruim anderhalve minuut. Hier horen we een meesterpianist uit de Russische school aan het werk, een school waarin uitgekiend pedaalgebruik net zo belangrijk is als vingertechniek. Champs Hill staat gewoontegetrouw garant voor opnamen van topkwaliteit. Indrukwekkend.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links