CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, februari 2010

 

 

Stojowski: Suite voor orkest op. 3 - Cantate Le printemps voor gemengd koor en orkest op. 7 - Prayer for Poland voor sopraan, bariton, gemengd koor, orgel en orkest op. 40.

Marta Wroblewska (sopraan), Maciej Bogumil Nerkowski (bariton), Rafal Sulima (orgel), Podlasie Opera en Filharmonisch Koor en Orkest van Bialystok o.l.v. Marcin Nalecz-Niesiolowski.

DUX 0625 • 54' •

Opname: dec. 2007, Opera & Concert Hall, Bialystock (Polen)


De Pools-Amerikaanse pianovirtuoos en componist Zygmunt Stojowski (1870-1946) putte inspiratie uit zijn landgenoot Ignace Paderewski, componist, pianist en groot staatsman. Zo klinkt zijn muziek ook: romantisch, pathetisch en vaderlandslievend. Uiteraard heeft hij voor eigen gebruik gecomponeerd: twee pianoconcerten verschenen in de serie Romantic Piano Concertos van Hyperion. Als 21-jarige had Stojowski veel succes met zijn Suite op. 3, een werk dat door niemand minder dan de befaamde Hans von Bülow in Berlijn werd gedirigeerd. Dat was geen toevalstreffer, zijn werken werden door alle grote pianisten, violisten en dirigenten van zijn tijd uitgevoerd. In 1905 besloot Stojowski zijn geluk te beproeven in Amerika; hij verhuisde naar New York en bleef daar de rest van zijn leven wonen als Sigismund Stojowski. Als pianopedagoog genoot hij een internationale reputatie, en was zo in staat om zijn eigen piano-instituut te vestigen. Ook doceerde hij aan de beroemde Juilliard School of Music.

 
  Zygmunt Stojowski thuis (ca. 1920)

De grote cantate Gebed voor Polen vond zijn directe aanleiding in de Eerste Wereldoorlog; de Poolse gemeenschap in Amerika wilde geld inzamelen voor de noodlijdende Polen in Europa, en Stojowski’s naam was een kassamagneet. De première vond plaats in Carnegie Hall in 1916 door het toenmalige New York Philharmonic Orchestra. Na de eerste Wereldoorlog stopte Stojowski met componeren en wijdde zich aan zijn pedagogische bezigheden.

Op deze uitgave wijden de krachten van het orkest en koor van de opera te Bialystok – een flinke stad dichtbij de grens met Wit-Rusland – zich met veel enthousiasme aan dit vergeten repertoire. In het Gebed voor Polen is een belangrijke rol weggelegd voor het orgel, hier gelukkig een goed klinkend instrument. De opnamelocatie wordt niet vermeld, maar klinkt als de stedelijke concertzaal, niet als een studio. Liefhebbers van Victoriaanse romantiek komen hier ruimschoots aan hun trekken.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links