CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2017

 

Smetana: Pianotrio in g, op. 15

Sjostakovitsj: Pianotrio nr. 2 in e, op. 67

Ensembl'Arenski
Et'cetera KTC 1606 • 54' •
Opname: sept. 2017, Flagey Studio 4, Klara Radio, Brussel

 

Het Ensenbl'Arenski dankt zijn naam aan het Pianotrio van Alexander Arenski, maar voor zijn debuut kiest het voor Smetana en Sjostakovitsj. Twee geniale stukken, dat wel, maar de catalogus biedt in dit repertoire een overmaat aan concurrentie, en samen bieden ze een krap uur muziekgenot. Juist dat alleraardigste en veronachtzaamde trio van de Russische dandy was meer dan welkom geweest. Het inleidende praatje bij deze uitgave doet zijn best om de beide opgenomen werken musicologisch aan elkaar te koppelen en komt met een slim verhaal dat nota bene via Tsjaikovski en Arenski loopt. De uitkomst is simpel, beide werken zijn elegisch van karakter en betreuren een schrijnend verlies. Smetana componeerde zijn trio na het verlies van zijn dochtertje, Sjostakovitsj was gegrepen door de dood van zijn joodse vriend Sollertinsky.

Het Ensenbl'Arenski bestaat uit twee zussen, Claire (1989, viool) en Aurore (1991, cello) Dassasse en pianiste Stephanie Proot (1987). In 2012 kwamen ze bij elkaar voor een uitvoering van het Pianotrio van Arenski, die de dames deed besluiten een permanent karakter aan de samenwerking te geven. In 2017 zijn ze door de Belgische publieke omroepzender Klara verkozen tot Supernova, een onderscheiding die een concertreeks en een cd-opname inhoudt - deze schijf is het resultaat. Wanneer we even stilstaan bij het medium pianotrio, is het bijna angstaanjagend om te constateren dat de twintigste eeuw in tegenstelling tot de negentiende slechts twee meesterwerken in dit genre heeft opgeleverd: de trio's van Maurice Ravel (1914) en Dmitri Sjostakovitsj (1944).

Het Ensembl'Arenski heeft de Supernova onderscheiding niet voor niets ontvangen. Violiste Claire Danasse zorgt voor een ijzingwekkend fluisterend begin van het trio van Sjostakovitsj, Stephanie Proot is briljant in de virtuoze pianopartij van de finale uit Smetana's trio. In het laatste deel van Sjostakovitsj danst de dood een beklemmend sarcastische klezmer. Van het Ensembl'Arenski zullen we zonder twijfel vaker horen, wie weet met Arenski's Pianotrio opus 32.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links