CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2022

Caroline Shaw - The Wheel

Shaw: Thousandth Orange - Gustave Le Gray - The Wheel - Boris Kerner - In Manus Tuas - Limestone & Felt

I Giardini (pianokwartet en slagwerk)
Alpha 881 • 56' •
Opname: okt. 2021, Auditorium du Conservatoire Darius Milhaud d'Aix-en-Provence (F)

   

Caroline Shaw ontving in 2013 als jongste prijswinnaar ooit de Pulitzer Prize voor haar Partita for 8 Voices. Een werk voor acht vocalisten die meer doen dan zingen alleen, en waar het plezier van afstraalt. Shaw werd geboren in 1982, woont in New York en is werkzaam als componist, vocalist, violist en producer. Een van haar andere opvallende wapenfeiten is de samenwerking met Kanye West: Say you will, te beluisteren op YouTube. Op YouTube vinden we ook een live opname van de Partita door het vocaal ensemble Roomful of Teeth, waarvan Shaw zelf deel uitmaakt. Een voortreffelijke manier om kennis te maken met deze boeiende persoonlijkheid.

Vorig jaar besprak ik hier een cd die uitkwam op het label Nonesuch, waarop helaas slechts twee werken, de liederencyclus Narrow Sea voor slagwerk, piano en sopraan uit 2017 en Taxidermy voor slagwerk uit 2012. In dat laatste werk waren slagwerkers in de weer met een bonte verzameling bloempotten. Dat lijkt een specialiteit van Shaw te zijn, want ook op deze nieuwe uitgave vinden we een werk voor cello en flower pots.

The Wheel is de titel van deze cd, waarop het ensemble I Giardini een zestal werken presenteert. I Giardini bestaat uit Shuichi Okada (viool), Léa Hennino (altviool), Pauline Buet (cello), Eriko Minami (percussion, hier bestaande uit flower pots) en David Violi (piano). Het ensemble treedt in verschillende bezettingen op, van pianokwartet in Thousandth Orange tot piano solo in Gustave le Gray, cello en piano in The Wheel, cello en bloempotten in Boris Kerner, cello solo in In Manus Tuas, en cello plus altviool in Limestone & Felt (kalksteen en vilt).

Op YouTube zijn video-opnamen te zien van een aantal van deze werken, en die zeggen meer dan de duizend woorden waaraan Shaw in het openingswerk refereert. Wat ze daarin wil uitdrukken vinden we ook in haar overige werken terug: wanneer je iets voor de duizendste keer hoort, ziet of doet kan het zijn dat je toch nog iets nieuws opvalt. In haar muzikale spraakgebruik hoort de luisteraar heel kort door de bocht het ongebreidelde enthousiasme van John Adams (met name in bovengenoemde Partita) en de bezonken reflectie van Arvo Pärt (in Thousandth Orange en The Wheel). Wat helemaal niet impliceert dat Shaw niet een geheel eigen geluid zou hebben - Adams noch Pärt houden zich bezig met bloempotten.

Over het ensemble I Giardini, dat uiteraard opvalt door zijn wonderlijke bezetting, komen we in de begeleidende tekst slechts wapenfeiten aan de weet. Het werd opgericht in 2012 door pianist David Violi en cellist Pauline Buet en treedt op in wisselende bezettingen. Kennelijk is het in Frankrijk gevestigd, en werd het idee tot de samenwerking met Caroline Shaw geopperd door Coline Vandenberghe, artistiek leider van Musique(s) Rive Gauche Paris.

De toelichting werd door de componist zelf verzorgd, en te oordelen naar de beelden op YouTube was ze ook bij de opnamen aanwezig. Het gaat hier overigens niet uitsluitend om discografische nieuwkomers. Dit is al de vijfde registratie van In Manus Tuas (gebaseerd op een motet van Thomas Tallis), en de vierde van Gustave Le Gray. De kwaliteit van de uitvoeringen laat uiteraard niets te wensen over en de voortreffelijke opname heeft de topkwaliteit die we van Alpha gewend zijn.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links