CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2020

Robert Schumann - Complete works for pedal piano or organ

Schumann: Vier Skizzen für den Pedalflügel op. 58 - Studien für den Pedalflügel op. 56 - Sechs Fugen über den Namen BACH op. 60

Daniel Beckmann (orgel)
Aeolus AE 11201 • 72' • (sacd)
Opname: jan. 2020, St. Ignaz Kirche, Mainz (D)

   

Op 24 april 1843 schrijft Clara Schumann in haar dagboek: 'we ontvingen vandaag een pedaalklavier dat we hebben gehuurd voor onder de vleugel, en waar we veel plezier van hebben. De bedoeling was vooral om orgelwerken te kunnen studeren. Robert raakte echter al gauw meer geïnteresseerd in de mogelijkheden van het instrument en componeerde enige schetsen en studies voor de pedaalvleugel, die vast belangstelling als iets helemaal nieuws zullen opwekken'.

De schetsen en studies waar Clara het over heeft zijn de Sechs Studien für den Pedalflügel in kanonischer Form, opus 56, de Vier Skizzen für den Pedalflügel, opus 58, en de Sechs Fugen über den Namen BACH für Orgel oder Pianoforte mit Pedal, opus 60, alle gecomponeerd in de jaren 1845/6. De tijd waarin Schumann deze werken schreef was geen rijke periode voor de orgelmuziek. Geen wonder dus dat organisten zich massaal hebben gestort op Schumanns oeuvre. Aan opnamen dan ook geen gebrek, maar er is altijd ruimte voor een kwaliteitsopname als deze. Het label Aeolus staat bekend om zijn schitterende opnamekwaliteit en luxueuze presentatie. Daniel Beckmann is titularis van de kathedraal in Mainz, en koos voor deze opname een ander orgel in de stad, gebouwd in 1837 voor de Ignaz Kirche. Een tweeklaviers instrument in een niet te galmende ruimte, en dus geknipt voor de BACH fuga's, die in de lage ligging gemakkelijk dichtslibben. Een prachtuitgave.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links