CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, februari 2020

Mahler: Rückert-Lieder

Berg: Altenberg-Lieder op. 4

Samuel: Clytemnestra

Ruby Hughes (sopraan), BBC National Orchestra of Wales o.l.v. Jac van Steen
BIS-2408 • 55' • (sacd)
Opname: april 2018, BBC Hoddinott Hall, Wales Millennium Centre, Cardiff (VK)

 

Sopraan Ruby Hughes (1980) is afkomstig uit Wales en heeft zich als zangeres toegelegd op barok operarepertoire en recitals met de nadruk op muziek van vrouwelijke componisten. Op het label BIS bracht ze eerder een cd uit met werken van zeventiende-eeuwse componerende dames, Heroines of Love and Loss. Daarmee is ze een verfrissende uitzondering op veel van haar collega's, die bijna vanzelfsprekend het repertoire zoeken dat de stem in een zo goed mogelijk daglicht plaatst en aanspreekt bij een groot publiek. De titel van deze cd, Clytemnestra, verwijst naar het werk dat hier zijn discografische première krijgt: een cyclus met orkest naar Aeschylos van de uit Wales afkomstige Rhian Samuel (1944). Samuel heeft niet alleen in haar geboorteland een reputatie als componist opgebouwd, ze was ook actief in de redactie van artikelen over vrouwelijke componisten in de New Grove Encyclopedia of Music.

Clytemnestra is een liederencyclus in zes scenes, op teksten van Aeschilus in Engelse vertaling. De compositie was een opdracht van het orkest op deze cd, en de eerste (en enige) uitvoering werd gegeven in 1994 door Della Jones, dit is de discografische première. Voor het aanvullende repertoire koos Ruby Hughes de Altenberg-Lieder van Alban Berg, op 'Ansichtkarten-Texten' van Peter Altenberg, een van Albans grote Weense vrienden. De première veroorzaakte in 1913 (het jaar van de Sacre) een groot schandaal. Het derde werk op deze cd is een gewaagde keus voor Hughes. De Rückert-Lieder kennen we eigenlijk alleen in vertolkingen door beroemde mezzo's, om je daar als lichte sopraan aan te wagen is moedig, sommigen zullen zeggen overmoedig.

Hughes heeft een stem die opvalt door een licht, kwikzilveren geluid, loepzuiver en technisch tot in de puntjes beheerst. In de Altenberg Lieder werkt dat wonderwel, hoewel niemand de herinnering aan Margaret Price en Claudio Abbado kan uitvlakken. Maar het gaat hier natuurlijk om het werk van Samuel, dat in zijn klanktaal prachtig aansluit bij die van Berg. De cd wordt gedirigeerd door de Nederlander Jac van Steen (1956), die al tien jaar vaste gastdirigent is van het BBC National Orchestra of Wales. Dat hij een van de vele Nederlandse dirigenten is die hoofdzakelijk in het buitenland optreden (en in Nederland dus over het hoofd worden gezien) behoeft geen betoog, maar hij is in goed gezelschap. Hughes, van Steen en zijn orkest leveren hier een topprestatie, schitterend vastgelegd door perfectionist Robert Suff. Een album dat werkelijk iets toevoegt.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links