CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, augustus 2017

 

Samson: In Limine (liederencyclus voor mezzosopraan, fluit, viool, cello en piano) - Elef lajla we-lajla (voor viool en zangstem) - Cellosonate

Amsterdam Bridge Ensemble: Wilke te Brummelstroete (mezzosopraan), Carolien van 't Hof (fluit), Jacobien Rozemond (viool en stem), Doris Hochscheid (cello), Frans van Ruth (piano)
SOL Classics SOL 005 • 70' •
Opname: maart, juni, september 2005, Rabozaal Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven
http://www.renesamson.nl/

 

Let u bij het doorlezen van bovenstaande bezettingslijst even op de toevoeging viool en stem achter de naam Jacobien Rozemond. Zij is namelijk niet een violiste die hier en daar wat mompelt of een kreetje moet slaken à la Kagel. Zij gaat integendeel daadwerkelijk een duet aan met zichzelf, waarbij ze dan ook nog eens met haar voeten slagwerkgeluiden produceert. René Samson heeft voor haar een verrukkelijk stuk muziek geschreven, een vierdelige suite met invloeden uit Joodse en Indiase etnische muziek, maar ook met flarden uit Sheherazade van Rimski-Korsakov. Ik durf gerust te stellen dat we hier te maken hebben met een éénmalig fenomeen: dit moet u gehoord hebben. René Samson werd geboren in 1948, is van Joods-Surinaamse afkomst en werkte de eerste helft van zijn beroepsleven als chemicus. Pas sinds zijn veertigste is er sprake van de componist Samson. De drie lijvige werken op deze CD maken duidelijk dat zijn status als componist de volwassenheid ruimschoots heeft bereikt. De vijfdelige liederencyclus In Limine op teksten van Eugenio Montale (Italiaans gezongen) boeit van begin tot eind, niet in de laatste plaats door herkenbare muzikale gegevens die de luisteraar houvast bieden. Met uitvoerenden van het kaliber zoals ze zich hier inzetten mag niet alleen de componist, maar ook de luisteraar zich gelukkig prijzen. De uitstekende opname werd gemaakt door Bert van Dijk. Het hoesontwerp is volkomen anders dan anders en een kunstwerkje op zichzelf.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links