CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, oktober 2023

Camille Saint-Saëns - Symphonic Poems

Saint-Saëns: Phaéton op. 39 – La jeunesse d'Hercule op. 50 – Le rouet d'Omphale op. 31 – Danse macabre op. 40 – Bacchanale uit Samson et Dalila op. 47

Sinfonieorchester Basel o.l.v. Ivor Bolton
Prospero PROSP 0060 • 49' •
Opname: febr. & juli 2021, Musiksaal, Stadtcasino, Basel

 

Camille Saint-Saëns is de muziekgeschiedenis ingegaan als een aartsconservatief. Dat komt vooral doordat hij zich op hoge leeftijd niet bepaald vriendelijk uitliet over jongere tijdgenoten als Stravinsky en Debussy. Hij was aanwezig bij de première van Le Sacre du Printemps in 1913, en vond het niks. Helaas is er zo een wel erg vertekend beeld ontstaan van Saint-Saëns als componist. Hij werd geboren in 1835, begon als kleuter met componeren en spande zich in zijn jonge jaren als dirigent in voor tijdgenoten als Berlioz en Liszt. Liszt gold als de grote nieuwlichter van zijn tijd: hij was de uitvinder van het symfonisch gedicht. Saint-Saëns volgde hem daarin op de voet. Tussen 1873 en 1877 schreef hij vier symfonische gedichten: Le rouet d'omphale, Phaéton, Danse macabre en La jeunesse d'Hercule. Van die vier heeft de Danse macabre (Dodendans) een eeuw lang tot zijn meest gespeelde werken behoord. Het Archief van het Concertgebouworkest vermeldt dat het tot 1948 maar liefst 118 keer op de lessenaars stond – en daarna niet meer. Dat laatste wekt enige verwondering….

Nieuw aan deze opname is de gebruikte uitgave, een herziene kritische editie van de firma Bärenreiter, en dus wordt de cd gepresenteerd als World Première Recording. De toelichting gaat niet in op eventuele verschillen met de oude vertrouwde edities. De Britse dirigent Ivor Bolton is sinds 2016 chef-dirigent van het Sinfonieorchester Basel, en programmeerde de vier symfonische gedichten samen met het Bacchanaal uit de opera Samson et Dalila. Bolton en zijn manschappen hebben een prima greep op deze fijnzinnig geïnstrumenteerde werken, en het is daarom bijzonder jammer dat er geen ruimte werd gevonden voor wat meer aanvullend repertoire.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links