CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, januari 2010

 

 

Rihm: Musik für Oboe und Orchester (1995) - Styx und Lethe (voor cello en orkest) (1997/98) - Dritte Musik (voor viool en orkest) (1993) - Erster Doppelgesang (voor altviool, cello en orkest) (1980).

Alexander Ott (hobo), Lucas Fels (cello), Gottfried Schneider (viool), Hirofumi Fukai (altviool) en Walter Grimmer (cello) - SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg o.l.v. Hans Zender, Michael Gielen en Jan Latham-Koenig

Hänssler Classic CD 93.185 • 72' •

Klik hier voor het werkoverzicht


Wolfgang Rihm (1952) is een natuurverschijnsel waaruit muziek stroomt zoals er lava uit een vulkaan vloeit. En zoals lava lang in beweging is voordat het stolt, is de muziek van Rihm vaak in een staat van naderende voltooiing, ook al heeft de uitvoering al plaatsgevonden. Een goed voorbeeld is de zangerige inleiding van de 'Musik für Oboe und Orchester' uit 1995, die de componist in 2002 aan het stuk vooraf liet gaan. Rihm is in Nederland vooral bekend door zijn spannende en lyrische vioolconcert (eigenlijk Zweite Musik für Violine und Orchester) ‘Gesungene Zeit’, door Jaap van Zweden op cd vastgelegd. Van de vier solowerken op deze cd is alleen de 'Musik für Oboe und Orchester' van een vergelijkbare toegankelijkheid, de overige werken zijn een tikje stekeliger. Bij ‘Styx und Lethe’ voor cello en orkest kun je je geen groter contrast voorstellen tussen de titel en de klankgeworden werkelijkheid: het stuk barst bijna uit zijn voegen van opgehoopte activiteit; zoals de componist zelf zegt: als uitpuilende koffers. Dritte Musik voor viool uit 1993 heeft dezelfde lyriek als ‘Gesungene Zeit’, maar 'Erster Doppelgesang' begeeft zich in een duistere klankwereld van oorlogsdreiging en angst, gesymboliseerd door de martiale tromroffels waarin het wegsterft. Bewonderaars van Rihm zullen zich verheugen op de aangekondigde Rihm-Edition, waarvan dit het eerste deel is. Twee eerder verschenen cd’s, Tutuguri (klik hier) en Morphonie zijn al in de Edition ingelijfd, tot 2010 verschijnen er nog vijf afleveringen. De namen van de betrokken dirigenten en het voortreffelijke SWR orkest alsmede uitstekende solisten staan garant voor topkwaliteit.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links