CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, januari 2017

 

Reger: Intégrale de l'oeuvre pour orgue (4)

Reger: Introduktion, Variationen und Fuge über ein Originalthema op. 73 - Introduktion, Passacaglia und Fuge op. 127 - 52 Choralvorspiele op. 67

Jean-Baptiste Dupont (orgel)

Hortus 125/6 • 83' + 83' • (2 cd's)

Opname: juni 2015, Nidaros Dom & Lieve Vrouwekerk, Trondheim (Noorwegen)

   

Het Reger-jaar 2016 is ten einde. Een goed moment om even de balans te recapituleren die collega Gerco Schaap in 2015 opmaakte naar aanleiding van de verschijning van de delen 14, 15 en 16 van de complete orgelwerken op Naxos, waarmee deze serie nu is voltooid. "Niet elk cd-label wist de integrale uitgave van Regers orgeloeuvre tot een goed einde te brengen. Motette bracht het jaren geleden niet verder dan vijf delen. Dabringhaus & Grimm biedt de complete orgelwerken in een 14-cd-box door Rosalinde Haas (op één orgel in Frankfurt am Main) en verder is er een complete reeks van Fugatto door Roberto Marini op 8 dubbel-cd's en 1 enkele cd waarop ook bewerkingen staan. Cor van Wageningen speelt op ToccaTa Records alleen  Repräsentative Orgelwerke . Het Duitse label Oehms (Bernhard Buttmann) bracht tot dusver twee cd-boxen van 4 cd's uit en het Franse (!) Hortus is net begonnen met een  Intégrale  door Jean-Baptiste Dupont waarvan inmiddels 3 cd's zijn verschenen. Begin dit jaar voegde ook het label Cybele zich aan dit rijtje toe met de eerste drie delen van de  Sämtliche Orgelwerke, gespeeld door Martin Schmeding op verschillende romantische orgels in Duitsland."

Zelf wil ik daar wat betreft Nederland nog het volgende aan toevoegen. Charles de Wolff was een groot Regervertolker en ook Piet van Egmond liet zich niet onbetuigd. Van de organisten die nu actief zijn verdient Jos van der Kooy een groot compliment voor de manier waarop hij Reger naar het Müller orgel in de Bavo weet te vertalen. En dan zijn er nog twee mannen die discografisch hun bewondering voor Reger in klank hebben omgezet. Wouter van den Broek nam in 1990 de complete Choral Phantasien op (heruitgegeven door het label Brilliant) en in 1992 de 12 Monologe voor het label Emergo, die hoognodig aan een heruitgave toe zijn. Bovengenoemde Cor van Wageningen heeft zich het meest indringend met Reger verstaan, in zijn monumentale reeks Repräsentative Orgelwerke, die inmiddels vijf afleveringen beslaat (de laatste twee zijn hier besproken). Ook de jongere generatie laat zich niet onbetuigd: Evan Bogerd (1993) bracht net een cd uit met twee grote Phantasien op het Müller orgel in Haarlem, daarbij ongetwijfeld geïnspireerd door zijn mentor Jos van der Kooy. Ik bespreek hem hier binnenkort.

Voornoemde integrale van Jean-Baptiste Dupont is hier nog niet eerder aan de orde geweest, deel 1 verscheen als dubbel-cd, de beide volgende delen ieder op een enkele. Deze vierde aflevering is opnieuw een dubbelaar. Is Reger in Nederland niet echt een publiekslieveling, in Frankrijk heeft hij al helemaal geen poot aan de grond gekregen. Het Franse romantische orgeltype zou geen probleem moeten zijn voor de symfonische klankwereld van Reger, maar echt aarden wil het daar niet. Dupont week dan ook uit naar Trondheim, in Noorwegen, waar zich in de Dom een gigantisch instrument van de Duitse bouwer Steinmeyer bevindt. Daarop speelt hij de Introduktion, Variationen und Fuge opus 73 en Introduktion, Passacaglia und Fuge opus 127. Op het iets kleinere orgel van de firma Sauer in de Var Frue Kirke (Lieve Vrouwekerk) speelt hij de complete 'leicht ausführbare Vorspiele' opus 67 - Regers kijk op Bachs Orgelbüchlein. Ze zijn uitgegeven in 'Zwei Hefte' bestaande uit respectievelijk vijftien en twintig titels. Dupont weet dat de luisteraar zelf zijn speellijsten kan samenstellen en heeft ze keurig in numerieke volgorde opgenomen. Wat een plezier om dat geweldige opus in één geheel te kunnen raadplegen (beluisteren is weer wat anders, je moet er van snoepen). Dupont kent zijn zaakjes, de orgels zijn een plezier om naar te luisteren en de opname is heerlijk ruimtelijk. De speelduur is XXXL.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links