CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, mei 2014

 

Ravel bewerkt voor blaaskwintet

Ravel: Strijkkwartet in F (bewerking Mark Popkin)

Ravel: Ma mère l'oye (suite) (bewerking Mark Popkin)

Ravel: Sonatine (bewerking Wayne Peterson)

Orlando Quintet: Marieke Schneemann (fluit), Pauline Oostenrijk (hobo), Lars Wouters van den Oudenwijer (klarinet), Ron Schaaper (hoorn) en Bram van Sambeek (fagot).

Brilliant Classics 94772 53'

Opname: december 2012, De Westvest90-kerk, Schiedam

 

 

 


De leden van het Orlando Quintet behoeven geen nadere introductie, ze behoren tot de top van blazend Nederland. Jaarlijks komen ze bij elkaar op het Orlando Festival, opgezet door dat andere Orlando ensemble: het Orlando Strijkkwartet. Ze geven er masterclasses en concerten, en de nabijheid van de strijkende collega's inspireerde tot het spelen van een bewerking van het strijkkwartet van Maurice Ravel voor blaaskwintet. Ze stamt van de hand van Mark Popkin, die het instrumenteren van Ravel zelf moet hebben afgekeken - het klinkt alsof de meester zelf aan het woord is. Niets dan lof ook voor de musici, die hun hand niet omdraaien voor een pizziccato - daar moet je als blazer even over piekeren. Popkin zat niet stil en nam vervolgens de balletsuite 'Ma mère l'oye' bij de kop. Het omzetten van vier strijkers naar vijf blazers is één ding, een orkestpartituur terugschrijven naar zo'n bezetting blijft riskant. Het is Popkin zonder meer gelukt, maar als luisteraar moet je je concentreren op het virtuoze spel van het kwintet en niet gehinderd worden door herinneringen aan het origineel.

De Amerikaanse componist Wayne Peterson (1927) won in 1992 een Pulitzer Prize voor een groot orkestwerk. Hier maken we kennis met een partituur die hij drie jaar eerder schreef: een instrumentatie voor blaaskwintet van de Sonatine voor piano van Ravel. Het lijkt gekkenwerk om het virtuose vingerwerk van de pianotoetsen te vertalen naar de kleppen van blaasinstrumenten, maar het is hem gelukt en het Orlando Quintet kan de uitdaging met gemak aan. Het begeleidende boekje levert veel aardige informatie in de vorm van intervieuws met de musici. Hoboïste Pauline Oostenrijk springt eruit door haar literair getinte bijdrage. Geen wonder: ze schreef een prachtige bundel verhalen die ik van harte aanbeveel - 'De geest van Stotijn en andere muziekverhalen'. Een schitterende presentatie van vijf uitstekende Nederlandse muzikanten met een missie: het blaaskwintet. En dan te bedenken dat ik mijn exemplaar kocht voor € 2,99 bij Blokker in de Dorpsstraat.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links