CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2011

 

 

Ravel: Pianotrio in a – Alborado del gracioso (bewerking voor pianotrio door Maurice Lammerts van Bueren)

Olthuis: Voyage à l’horizon.....Seul......

Trio Suleika: (Sanne Hunfeld, viool; Pepijn Meeuws, cello; Maurice Lammerts van Bueren, (piano)

Cobra 0034 • 58' •

www.triosuleika.com

Opname: Westvestkerk, Schiedam, december 2010


Het Trio Suleika bestaat tien jaar en viert dat met haar derde cd. De eerste was een live registratie van een optreden op 20 mei 2005 in het Concertgebouw, uitgegeven in de serie ‘Jong talent in de Kleine Zaal’ van de AVRO. In 2007 won het trio de Kersjesprijs, in financieel opzicht de hoogste prijs die je in Nederland kunt binnenhalen: 50.000 Euro. Die mag worden besteed aan de ontwikkeling en promotie van de eigen carrière. Dus kwam er in 2008 een tweede cd uit met het Dumky-trio van Dvorák en het Trio Elegiaque van Rachmaninov. En hier is dan nummer drie, waarop Ravel wordt gecombineerd met een Nederlandse componist, Kees Olthuis. Het label is deze keer Cobra, dat fungeert als paraplu voor ondernemende ensembles – Cobra verzorgt de distributie, het ensemble betaalt voor de kosten.

De inleiding mag een beetje cynisch klinken, maar dat cynisme is bepaald niet gericht op het Suleiko Trio. Het is een sober verslag van de moeite die drie uitzonderlijk getalenteerde muzikanten zich moeten getroosten om aan de bak te komen, terwijl er in politieke kringen geouwehoerd wordt over het verwerven van fondsen door middel van ‘sponsoring’, een woord waarvoor we in Holland nog steeds geen vertaling hebben, laat staan begrijpen.

Tegenover dat cynisme staat de enorme durf van dit trio om het twintigste-eeuwse Pianotrio van Maurice Ravel te combineren met een eenentwintigste-eeuws werk voor pianotrio van de Nederlandse componist Kees Olthuis (1950). Olthuis is behalve componist ook fagottist, en was zijn halve leven werkzaam in het Concertgebouworkest. Hij droeg zijn Pianotrio op aan de Nederlandse decorontwerper en schilder Harry Wich. De inspiratie vond hij in een schilderij van Wich waarop in een baai tussen twee landtongen een bootje in de verte verdwijnt. Het is een werk waarin de loop van een mensenleven in klanken wordt vertaald: de eenzame reis naar de horizon.

Pianist Maurice Lammerts van Bueren kwam op het lumineuze idee om Ravels compositie Alborado del Gracioso te bewerken voor Trio Suleika. Ravels origineel voor piano solo zowel als zijn eigen orkestversie stonden daarbij model. Het resultaat is een nieuwe luisterervaring die volkomen overtuigt.

Het Pianotrio van Maurice Ravel stelt de hoogste eisen aan de uitvoerenden, en ze worden op deze cd waargemaakt. In technisch opzicht is alles tot in de puntjes verzorgd, maar dat is uiteraard pas het begin. Het Trio Suleika speelt zich los van de noten. De speelvreugde in het tweede deel maakt de oren klaarwakker, niet alleen door het frisse tempo, maar vooral door de onbekommerde aanpak die een brede glimlach op je gezicht tovert. Aardig detail: ieder van de drie Suleika’s neemt een deel van de toelichting voor zijn of haar rekening – uiteraard ook in het Nederlands.

Een mooie cd. Als u hem aanschaft ‘sponsort’ u het Trio Suleika. Ze verdienen het.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links