CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, mei 2021

Rachmaninov: Complete pianowerken

Klik hier voor programma en uitvoerenden

Brilliant Classics 96185 • 7.05 • (8 cd's)
Opname: 19852016

 

Het label Brilliant verrast de verzamelaar keer op keer met uitgaven waarin het gehele oeuvre van een componist handzaam in één box bijeengebracht is. In de beginjaren gebeurde dat vooral met gebruikmaking van licenties, maar sinds een paar decennia nemen de eigen opnamen een steeds belangrijker plaats in. Overigens moet de verzamelaar terdege rekening houden met het feit dat het vaak om eenmalige uitgaven gaat, dus op=op. Zo verging het de Rachmaninov (Brilliant spelt Rachmaninoff) Editie met de Complete Werken die in 2011 verscheen, en gedeeltelijk leunde op licenties van Chandos het kon minder! Met name de complete liederen op drie cd's met o.a. Joan Rodgers en Serge Leiferkus waren de prijs al meer dan waard.

Nu, tien jaar later, verschijnt er op Brilliant opnieuw een complete Rachmaninov-box, maar dan beperkt tot alleen de pianowerken. Het ligt voor de hand om te veronderstellen dat het hier om een heruitgave van de reeds beschikbare inhoud uit 2011 gaat, maar niets is minder waar. Labelchef Pieter van Winkel heeft zelf zijn conservatoriumopleiding als pianist met een 10 afgesloten maar heeft niets met het podium. Dus richtte hij vanuit zijn passie voor piano en pianisten een nieuw label op: Piano Classics. Op dat label verscheen in 2016 een opvallende nieuwe naam: Zlata Chochieva. Zij speelde de complete Etudes-Tableaux van Rachmaninov die opviel door technische perfectie, muzikale integriteit en een aangeboren gevoel voor de stijl. Ik heb de cd hier vol enthousiasme verwelkomd. Al eerder had Chochieva voor hetzelfde label een opname gemaakt van de Chopin Variaties plus een overweldigende lezing van de Eerste pianosonate van Rachmaninov. Eveneens in 2016 bracht Piano Classics een cd uit met de complete Preludes van Rachmaninov, gespeeld door Lukas Geniusas, ook alweer zo'n opvallende binnenkomer die ik hier mocht bespreken.

Chochieva en Geniusas maken deze box tot verplicht luistermateriaal, maar ook het overige repertoire is niet te versmaden. Opvallend zijn de complete werken voor twee piano's en piano vierhandig, door het Deense duo Ingryd Thorson en Julian Thurber. Ze werden al in 1985 opgenomen voor het label Paula Records, en in licentie overgenomen in de Complete Rachmaninov Box. Repertoire dat recent weer eens onder de aandacht kwam door de broers Jussen, maar dat zoveel meer te bieden heeft dan die ene Suite. Een cd met vroege werken werd al in 2016 opgenomen door Elisa Tomellini en verschijnt hier voor het eerst, alweer een aangename verrassing. Het overige repertoire is overgenomen uit de Complete Works, met bekende namen als Nikolai Lugansky en Santiago Rodriguez.

Sergej Rachmaninov heeft tijdens zijn leven en ook postuum het nodige voor zijn kiezen gekregen in een eeuw die gedomineerd werd en wordt door zijn landgenoten Stravinsky en Sjostakovitsj. Daarin lijkt in de nieuwe eeuw met zijn hang naar neoromantiek verandering te komen. Deze prachtuitgave bewijst eens te meer waarom.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links