CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, januari 2022

EnAccord String Quartet – Visions

Purcell: Chacony in g

Prokofjev: Visions Fugitives (sel., arr. Sergei Samsonov)

Sirmen: Strijkkwartet nr. 2 in Bes

Mendelssohn: Tema con Variazioni & Scherzo op. 81 nr. 1 & 2

Lekeu: Meditation

Maconchy: Strijkkwartet nr. 3

EnAccord String Quartet: Ilka van der Plas, Helena Druwé, Rosalinde Kluck, Maike Reisener
Et'cetera KTC 1608 • 56' •
Opname: febr. & juni 2020, Dorpskerk, Rhoon

   

Het EnAccord String Quartet bestond in 2018 twintig jaar, en kwam verrassen genoeg toen pas met een debuut-cd (hier besproken). Het bijzondere aan dit kwartet is dat de betrokken instrumenten door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds specifiek op hun Franse herkomst bij elkaar zijn gezocht en dat er pas daarna uitgekeken werd naar een strijkkwartet dat ze daadwerkelijk wilde bespelen. De leden van het kwartet bekleden functies in Nederlandse orkesten; dat ze gevieren van het vrouwelijke geslacht zijn is toeval – de tweede viool werd jarenlang door een heer bespeeld. In 2010 won het kwartet de Kersjes Prijs, een onderscheiding die vaak een cd-opname tot resultaat heeft, maar in dit geval niet. Men koos voor promotie middels beeldopnamen die via de – verfrissend originele – website van het kwartet te zien zijn.

De titel van het debuut was Capriccio, naar het gelijknamige werkje van Mendelssohn, en kenmerkend voor de werkwijze: niet twee of drie kwartetten uit het gevestigde repertoire, maar een brede bloemlezing van kortere werken. Die tendens wordt op de tweede cd voortgezet, niet alleen in concept maar ook door de keuze van de componisten: Guillaume Lekeu en Felix Mendelssohn maakten ook op de eerste cd deel uit van de selectie, in het geval van Mendelssohn zelfs met hetzelfde opusnummer, de vier losse stukken opus 81. De tweede cd kreeg de titel Visions, naar de Visions Fugitives van Sergej Prokofjev, twintig aforismen voor piano solo, die bewerkt werden voor strijkkwartet door Sergej Samsonov (de bewerking voor strijkorkest stamt van Rudolf Barshai). EnAccord koos een selectie van negen Visions, die niet dienen als kapstok, maar als intermezzi tussen werken van een groter soortelijk gewicht

De cd opent met de bekende Chaconne in g van Henry Purcell, afgaande op de toelichting gespeeld in de zetting van Benjamin Britten. Na twee deeltjes Prokofjev volgt het tweede strijkkwartet van Maddalena Lombardini Sirmen (1745-1818), die zes strijkkwartetten publiceerde onder de naam van haar eveneens componerende echtgenoot. De afwijkende lengte van het eerste deel van dit tweedelige werkje (ruim drie minuten tegen zeven minuten in andere uitvoeringen) wordt verklaard door het weglaten van herhalingen. Guillaume Lekeu (1870-1894) was op de debuut-cd vertegenwoordigd met een Molto adagio, hier klinkt zijn Méditation pour quatuor à cordes, een intense en sombere uiting van dit jonggestorven kolossale talent.

De grote verrassing van deze schijf, en een goede reden om onverwijld tot aanschaf over te gaan, is het Derde strijkkwartet van de Britse componiste Elisabeth Maconchy (1907-1994). Maconchy liet dertien strijkkwartetten na, die ze zelf beschouwde als de nucleus van haar oeuvre. Het zijn werken die het verdienen om door ieder zichzelf respecterend strijkkwartet op het repertoire genomen te worden. Dit is wat celliste Maike Reisener er over vertelt:

‘De muziek van Elisabeth Maconchy was voor mij een heel speciale ontdekking bij de voorbereiding tot deze cd. Het is spijtig dat zij na de erkenning die zij tijdens haar leven ontving, na haar dood in relatieve obscuriteit geraakt is. Zelf was ze van mening dat haar dertien strijkkwartetten tot haar meest belangrijke en diepgaande werken behoren. De donkere passie van het derde kwartet is van een diepe ontroering.'

Wat betreft de kwaliteit van de uitvoering kan ik alleen maar herhalen wat ik over de debuut-cd schreef. In de inmiddels bijna vijfentwintig jaren van zijn bestaan heeft EnAccord een technisch perfect en indrukwekkend homogeen samenspel ontwikkeld dat er niet om liegt. Voeg daaraan toe dat grootmeester Adriaan Verstijnen verantwoordelijk was voor de opname en het beeld wordt duidelijk: alweer een pracht van een cd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links