CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, augustus 2010

 

 

Polyphonies - Jeune France

Messiaen: Cinq Rechants, pour douze voix mixtes (1949).

Jolivet: Epithalame, pour orchestre vocal à douze parties (1953)

Daniel-Lesur: Le Cantique des cantiques, pour Choeur à 12 voix mixtes (1952).

Sequenza 9.3 o.l.v. Catherine Simonpietri.

Alpha Classics 112 • 58' •

www.sequenza93.org


Polyphonies 'Jeune France' is de titel van deze schijf. 'Jeune France' werd geboren in 1935 op initiatief van de drie bovenstaande componisten (plus Yves Baudrier), die zich ten doel stelden het spirituele terug te brengen in de muziek. Een wens die ontstond uit ongenoegen met het neo-classicisme dat in die jaren het eigentijdse componeren in de houdgreep hield. De stukken op deze cd zijn geschreven voor de Franse koordirigent Marcel Couraud en één van zijn kamerkoren met een bezetting van twaalf stemmen; de opdrachten werden gegeven in een tijdsbestek van vier jaar, en alle drie gaan ze over de liefde. De rooms-katholieke spiritualist Olivier Messiaen schreef een grote liefdestrilogie over Tristan et Iseult, bestaande uit de liederencyclus Harawi en de kolossale Turangalîla Symfonie; de afsluiting werd gevormd door de Cinq Rechants (Vijf Refreinen) voor twaalfstemmig koor. De tekst is van Messiaen zelf en bestaat voor een gedeelte uit door de componist zelf verzonnen woorden - hij was niet voor niets de zoon van de dichteres Cécile Sauvage. 

Veel behoudender dan Messiaen was Jean-Yves Daniel-Lesur (1908-2002), wiens idioom dichter bij dat van hun beider leermeester Paul Dukas aansluit. Zijn Le Cantique des Cantiques, het Hooglied uit het Oude testament, is een zevendelige compositie op afwisselend Franse en Latijnse teksten. Het is het enige van zijn werken dat met enige regelmaat buiten de Franse landsgrenzen is te horen. André Jolivet (1905-1974) heeft vooral met enkele virtuoze soloconcerten voor trompet en trombone buiten zijn vaderland naam gemaakt. Solotrombonist van het KCO, Jörgen van Rijen, maakte een prachtige opname van het Tromboneconcert in de serie First Chairs van Channel Classics (CCS SA 22305). Epithalame (Huwelijkszang) werd door de componist opgedragen aan zijn echtgenote ter gelegenheid van hun twintigjarig huwelijksfeest. Het is een driedelig werk (snel-langzaam-snel) op een tekst met net als in de Cinq Rechants zelfverzonnen woorden om klankeffecten te kunnen realiseren.

Deze drie composities vormen als het ware een eeneiige drieling, en het is niet de eerste keer dat ze op één cd verschijnen, de Engelse groep The Sixteen nam ze al eens op voor wijlen het label Collins. Het Nederlands Kamerkoor hield zich met het Hooglied van Daniel-Lesur bezig op Globe 5216, maar combineerde dat met Messiaens Trois Petites Liturgies en een Madrigal van Jolivet. Sequenza 9.3 bestaat uit twaalf professionele zangers en werd in 1998 opgericht door dirigente Catherine Simonpietri. Ze zijn meer dan opgewassen tegen deze hondsmoeilijke partituren, die in 2008, de honderste geboortedag van zowel Messiaen als Daniel-Lesur voortreffelijk werden opgenomen. Het schitterende Hooglied van Daniel-Lesur moet u tenminste één keer in uw leven gehoord hebben.    


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links