CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, mei 2024

Penderecki - Sacred Choral Works

Penderecki: O gloriosa virginum De profundis In pulverem mortis Song of Cherubim Veni Creator Miserere Agnus Dei Missa brevis

Latvian Radio Choir o.l.v. Sigvards Klava
Ondine ODE 1435 • 59' •
Opname: februari, april, mei 2023, St. John's Church, Riga (Letland)

 

Krzysztof Penderecki (1933-2009) heeft een kolossaal en uiterst divers oeuvre nagelaten. Begonnen in 1961 met het avant-gardistische Threnos voor de slachtoffers van Hiroshima, via het hoogromantische vioolconcert voor Isaac Stern uit 1977, tot de in 2012 voltooide Missa Brevis waarmee deze cd in berusting en eenvoud wordt afgesloten. De grote constante factor in zijn componeren is zijn katholieke geloofsovertuiging waarmee hij zich tevens afzette tegen het naoorlogse communistische Poolse regime, resulterend in de Lukaspassie en het Poolse Requiem. Het programma dat Sigvards Klava hier met zijn Lets Kamerkoor presenteert geeft een fraai overzicht van Penderecki's geestelijke a cappella koorwerken op Latijnse teksten.

Te beginnen met het Miserere (1965) en In pulverem mortis (1966), tevens opgenomen in de geruchtmakende Lukaspassie, die in 1966 in première ging. Het ontroerende Agnus Dei uit 1981 kreeg een plek in het Poolse Requiem uit 1984. Het De profundis uit 1996 werd het derde deel van de Zevende symfonie, de Seven Gates of Jerusalem. Penderecki schreef de Song of Cherubim in 1986 voor de zestigste verjaardag van Mstislav Rostropovitsj. Het Veni Creator voor dubbelkoor ontstond in 1987 en is opgedragen aan de Universiteit van Madrid.

De cd opent met O gloriosa virginem (2009) en sluit af met de Missa brevis die ontstond over een langere periode, van 1992 tot 2012 en waarvan Sanctus en Benedictus oorspronkelijk voor kinderstemmen waren bedoeld. Sigvards Klava was in Nederland regelmatig te horen als dirigent van het Groot Omroepkoor. Hij verwierf met zijn vierentwintig vocalisten tellende Lets Radiokoor een ijzersterke reputatie in een breed repertoire, en samen leveren ze ook hier weer een topprestatie. De opname werd gemaakt in de Sint Jan van Riga, een middelgrote kerk met een niet al te forse nagalm. Dat waarborgt een heldere opname die zowel in de grootse tutti als in het gedetailleerde filigraanwerk ideaal uitpakt. Anastasia Belina zorgde voor de zeer informatieve toelichting (alleen Engels) inclusief de gezongen teksten.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links