CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2022

Maestrino Mozart – Airs d'opéra d'un jeune génie

Klik hier voor de inhoudsopgave

Marie-Eve Munger (sopraan), Les Boréades de Montréal o.l.v. Philippe Bourque
ATMA ACD2 2815 • 64' •
Opname: nov. 2021, Église Saint-Augustin, Montréal (Canada)

   

Een sopraan die indruk wil maken met een cd vol aria's van Wolfgang Amadeus Mozart moet een slim idee hebben. Zo'n sopraan is de Canadese Marie-Eve Munger. In een uitgebreide toelichting van eigen hand (maar liefst zes pagina's) vertelt ze hoe ze tot haar keuzes is gekomen.

‘My own journey into this repertoire began at the start of my career, when I was lucky enough to be offered a role in Il sogno di Scipione in New York. I had thought I knew the composer a little, but quickly realized my ignorance when I learned that Mozart had written no fewer than eight dramatic works before he reached the age of 17! My curiosity was piqued. During the last few years, I have collected what I thought to be his most exceptional arias and recitatives for soprano, written between the ages of 10 and 16. I hope to take the audience on a musical journey to try to gain some insight into the development of this incomparable phenomenon.'

Munger licht niet alleen de gekozen titels individueel toe, ze heeft er ook op toegezien dat in de inhoudsopgave (zie de link hierboven) de leeftijd van de componist is vermeld. Zo is voorkomen dat er een chronologische volgorde werd aangehouden en ontstond een muzikaal interessant recital. Hoogtepunten daarbij zijn de drie aria's van Aspasia uit Mitridate, rè di Ponto. Hier maakt Munger de noten van de veertienjarige componist waar met een fabelachtige techniek, een juweel van een stem en een kolossale beheersing van de stratosferische hoogte. Bovendien laat ze niet alleen haar meesterschap in dit repertoire horen, ze maakt ook duidelijk dat ze over het potentieel voor een Donna Anna beschikt.

Les Boréades de Montréal onder leiding van Philippe Bourque spelen op historische instrumenten met een stemming van 430 Hertz (ietsje lager dan de moderne stemming van 440), en leveren een uitstekende prestatie. Een en ander is op YouTube te beluisteren, waar beeldopnamen van de opnamesessies te zien zijn (even zoeken op Maestrino Mozart).

Maestrino Mozart – van wonderkind tot teenager – is een schitterend en ongewoon portret van een fenomeen dat de mensheid maar één keer in de muziekgeschiedenis heeft mogen meemaken.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links