CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, januari 2019

 

De goddelijke routine - Orgelwerken van Hendrik en Louis Andriessen

(Hendrik) Andriessen: Fête-dieu

(Louis) Andriessen: De goddelijke routine

Messiaen: Le banquet céleste

(de) Klerk: Ricercare

Daniel-Lesur: La vie intérieure

Gonny van der Maten (orgel)
GM171559 • 63' •
Opname: 10 oktober 2017, St. Josephkerk Haarlem (Fête, Routine, Ricercare); 22 nov. 1990, Kathedrale Basiliek St. Bavo, Haarlem (Daniel-Lesur)
Live-opname: 20 september 2014, St.Bavo, Haarlem (Messiaen)

Prijs: € 19,95 excl. portokosten. Te bestellen door een mail te sturen naar gonnyvandermaten@gmail.com

 

In de herfst van 2017 vond in Haarlem het Andriessen De Klerk Festival plaats, om de 125ste verjaardag van Hendrik Andriessen en de honderste van zijn 25 jaar jongere buurjongen aan de Bakenessergracht, Albert de Klerk, te vieren. Gonny van der Maten, voorzitter van de organiserende stichting, vond dat de tijd rijp was om de jongste zoon van Hendrik, Louis Andriessen, ertoe over te halen om voor de gelegenheid een groot orgelwerk te componeren. Het is haar gelukt, en Louis maakte haar blij met een van zijn onnavolgbare titels: 'De goddelijke routine'. De titel ontleende Louis Andriessen aan Louis Hoyack, een filosofische auteur die bevriend was met Mondriaan en geïnspireerd werd door de soefi-mystiek. Louis maakte al eerder gebruik van Hoyacks ideeën in De Materie. Het woord routine heeft hier niet alleen een filosofische betekenis, ze verwijst ook naar de zondagse routine, die Louis van dichtbij meemaakte, naast zijn vader, op de orgelbank.

Tijdens het festival heeft Van der Maten het werk drie maal uitgevoerd, maar gelukkig heeft ze voor deze cd in alle rust een opname kunnen verwezenlijken die ze opnam in de Josefkerk, de thuishaven van Hendrik Andriesssen zowel als Albert de Klerk. Ze combineerde die opname met het ijzersterke Fête-Dieu van vader Andriessen, waarin de jonge Hendrik in 1918 de ontzetting over de vernielingen van de Franse kathedralen verklankte. Het Ricercare van de Klerk, zijn bekendste werk en een logische keuze, is een homage aan Sweelinck. Twee eerdere opnamen completeren het schijfje: een live-registratie van 'Le banquet céleste' van Olivier Messiaen uit de Haarlemse Basiliek. Plus een favoriet van Albert de Klerk: 'La vie intérieure' van Jean-Yves Daniel-Lesur, een werk dat Van der Maten in 1990 opnam voor de EO.

Uiteraard wordt de belangstelling in dit geval aangewakkerd door het eerste orgelwerk in de loopbaan van Louis Andriessen, en terecht. Het is een stuk dat er zijn mag, zich vele malen laat beluisteren en steeds nieuwe details prijsgeeft, waaronder een onmiskenbare verwantschap met vader Andriessen. Deze uitgave is de bekroning van de collectieve prestatie die in Haarlem in de herfst van 2017 werd geleverd met als kers op de taart De goddelijke routine. Die vindt zijn weg wel naar de internationale orgelbank.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links