CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, februari 2010

 

 

Martinu: Drie madrigalen (Duo nr. 1 voor viool en alviool) – Duo nr. 2 voor viool en altviool - Altvioolsonate - Muziek voor klarinet, viool, altviool, cello, harp en piano

Alexander Besa (altviool), Bohuslav Matousjek (viool, Duo’s), Petra Besa (piano, altvioolsonate), Ludmila Peterková (klarinet), Jan Talich (viool), Jiri Barta (cello), Jana Bousjkova (harp), Karel Kosjarek (piano)

Supraphon SU 3952 • 68' •


Bohuslav Martinu krijgt nogal eens voor zijn kiezen dat hij een veelschrijver zou zijn die het kaf niet van het koren wist te onderscheiden. Raar is dat wel, zoiets zeg je toch ook niet over Joseph Haydn? Hoe het ook zij, hier is weer een cd met een aantal minder bekende werken – de Drie Madrigalen uitgezonderd – voor altviool in diverse combinaties. Het opvallendste is een laat werk uit 1959, Martinu’s sterfjaar, Chamber Music 1, ook bekend als ‘Les fêtes nocturnes’. Overigens speelt de altviool geen hoofdrol in dit werk, wel is de harp prominent aanwezig, een unicum in het oeuvre van Martinu. Van Chamber Music 2 is het uiteraard niet meer gekomen, en Martinu was in de jaren 1950 allang geen veelschrijver meer. Een bijna fatale val van een balcon had de rem op zijn productiviteit gezet, en alles wat hij in het laatste decennium van zijn leven schreef is het werk van een grote meester, gelouterd, beproefd en doorwrocht.

Sinds zijn verhuizing naar de VS was Martinu bevriend geraakt met broer en zus Joseph en Lilian Fuchs, die samen een viool-altviool duo vormden. Martinu was vooral onder de indruk van het spel van Lilian, en zo ontstonden in 1947 de Drie Madrigalen, direct geïnspireerd door de Duo’s KV424 en 434 van Mozart. Prachtige muziek, vele malen opgenomen en niet meer weg te denken uit de concertzaal. In 1950 volgde een tweede werk, nu gewoon onder de naam Duo 2. De altvioolsonate uit 1955 is het laatste werk dat de componist aan Lilian Fuchs opdroeg. De uitstekende solist op deze schijf, Alexander Besa, wordt gesecundeerd door violist Bohuslav Matousjek, de man die de complete muziek voor viool en orkest van Martinu voor Hyperion opnam (klik hier) en daarvoor alom lof toegezwaaid kreeg. Een waardevolle aanvulling op de discografie van deze geniale ‘veelschrijver’.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links