CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, april 2024

Mahler: Symfonie nr. 8 in Es

Carolyn Sampson (sopraan 1, Mater Gloriosa), Jacquelyn Wagner (sopraan 2), Sasha Cooke (alt 1), Jess Dandy (alt 2), Barry Banks (tenor), Julian Orlishausen (bariton), Christian Immler (bas), National Lutheran Choir, Minnesota Boychoir, Angelica Cantanti Youth Choir, Minnesota Chorale & Orchestra o.l.v. Osmo Vänskä
BIS-2496 • 83' • (sacd)
Opname: juni 2022, Orchestra Hall, Minneapolis (VS)

 

Het Minnesota Orchestra trad tot 1968 op onder de naam Minneapolis Symphony en mag zich verheugen in een rijke historie aan chef-dirigenten, waaronder Antal Doráti, Neville Marriner en Edo de Waart (van 1986 tot 1995). De Fin Osmo Vänskä (1953) sloot in juni 2022 een engagement van negentien jaar als chef af. Om het afscheid groots te vieren werd gekozen voor Mahlers Achtste Symfonie. Drie uitvoeringen in juni 2022 dienden als basis voor een live-opname, gevolgd door correctiesessies. Daarmee werd tevens de registratie van een (op één na) complete Mahlercyclus gerealiseerd die begon in 2017. De nog ontbrekende Derde symfonie is in november 2023 opgenomen.

Aan het Minnesota Chorale werden drie lokale koren toegevoegd, resulterend in een koorbezetting van meer dan driehonderd stemmen. De Achtste is een vocale symfonie en staat of valt dus met de solistenbezetting. Carolyn Sampson is geen dramatische sopraan, maar ze zingt de sterren van de hemel en de microfoon helpt een handje mee. Producer Robert Suff vermeldt in een inleidend woord dat Sampson, die oorspronkelijk alleen geëngageerd was voor de partij van Mater Gloriosa in het tweede deel, een indrukwekkende monsterprestatie leverde door in het eerste deel ook (wegens ziekte) de eerste sopraanpartij en Magna Perratrix vanaf de generale repetitie voor haar rekening te nemen. Barry Banks is dan wel geen heldentenor, niettemin uitstekend in staat om met zijn stralende slanke hoogte te imponeren. Maar het ging natuurlijk in de eerste plaats om Osmo Vänskä, en wie hem aan het werk heeft gezien in de ZaterdagMatinee weet dat we hier met een uiterst muzikale vakman te maken hebben. BIS zorgde voor de indrukwekkende opnamekwaliteit, waarbij in aanmerking moet worden genomen dat de koorleden in verband met covid restricties een masker droegen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links